Van Basten pleit voor wijziging van regels: "Voetbal op deze manier is slecht naar de mensen toe"

Marco van Basten heeft vol ergernis gekeken naar de bekerfinale tussen Ajax en PSV. De voormalig topspits pleit voor actie vanuit de UEFA en FIFA met betrekking tot de regels naar aanleiding van irritante gedrag in de finale om de KNVB beker.

Van Basten ergerde zich enorm tijdens de finale: "Er waren veel overtredingen, gebaartjes en gezeik bij de scheidsrechter. Iedereen heeft zich eraan geërgerd", begint de oud-speler van onder meer Ajax aan tafel bij Rondo van Ziggo Sport. "Voetbal op deze manier is slecht naar de mensen toe, de mensen worden er moe van en de spelers moeten daar een beetje mee oppassen", aldus Van Basten, die ook ziet dat de scheidsrechter niet meer in staat is om het onder controle te houden.

Meer macht naar de scheidsrechter

Van Basten wil de controle weer terugzien bij arbiter en wil om die reden actie zien: "Spelers moeten niet meer aan de scheidsrechter komen. Er is maar één man die met hem in discussie mag en dat is zijn assistent. De rest moet zijn mond houden, anders krijg je een gele kaart", aldus Van Basten, die weet dat Nederland dit niet alleen kan regelen. "De KNVB kan zoiets niet alleen. Hier moeten de UEFa en FIFA iets aan doen. Zij moeten het eens gaan regelen, zodat de scheidsrechter weer de macht heeft. Nu wordt hij aan alle kanten voorbijgelopen", meent de drievoudig Ballon d'Or-winnaar. "De UEFA en de FIFA moeten stelling nemen, zodat de scheidsrechter weer de baas is en niet de spelers", concludeert Van Basten.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers