Vink hoopt op sociale controle: "Op een gegeven moment gaat dat je irriteren, mensen gaan elkaar corrigeren"

Het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax heeft een hoop losgemaakt in Nederland. De clash was opnieuw een bewijs dat er op dit moment een probleem is met veiligheid in voetbalstadions en daarin spelen supporters een cruciale rol. Marciano Vink pleit voor collectief straffen en hoopt op sociale controle in de toekomst.

"Het is toch eigenlijk van de zotten dat er een wedstrijd gespeeld wordt, waarin de spelers beschermd moeten worden tegen het publiek?", aldus de analist tijdens ESPN-talkshow Voetbalpraat. "Je gaat naar een wedstrijd om voetbal te kijken en je club te supporten. Je hoeft de tegenstander niet te mogen. Dat is normaal. Daar is rivaliteit ook voor, dat maakt het ook mooi. Dat je achter een net moet zitten, omdat je je blijkbaar niet kan gedragen, vind ik heel kwalijk."

De oud-voetballer is blij met het aanscherpen van de maatregelen en hoopt op een positief effect in de stadions, maar komt zelf ook met een suggestie. "Bijvoorbeeld: dingen uit een vak gooien betekent dat de volgende wedstrijd dat hele vak leeg is." Deze straffen moeten volgens Vink zorgen voor conversaties op de tribune, omdat kwaadwillende supporters daarmee de goede benadelen. "Want hoe vervelend is het dat je een seizoenskaart koopt, ervan uitgaat dat je bij alle zeventien thuiswedstrijden plus eventueel de beker- en Europese wedstrijd bent, en je bent er gewoon niet bij?"

Door deze straffen is de kans groter dat men elkaar op de tribunes aan gaat spreken. "Op een gegeven moment gaat dat je enorm irriteren en dan laat je je of naar een ander vak verplaatsen, of mensen gaan elkaar corrigeren. Dan hoop ik dat je weer normaal naar een wedstrijd kan kijken zonder netten, want de goeden moeten die rotte appels er uiteindelijk uit kieperen. Dan is het heel makkelijk te controleren wie precies wat doet."