De Ligt over Ajax-malaise: "Kennelijk is het niet makkelijk om een voetbalclub te leiden"

Matthijs de Ligt kijkt met verbijstering naar de huidige crisis bij zijn oude liefde Ajax. De voormalig captain van de Amsterdammers heeft tegelijkertijd een aantal adviezen in petto.

"De laatste plaats van Ajax, maar ook die van Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, deed natuurlijk veel pijn om te zien", vertelt De Ligt in gesprek met De Telegraaf. "Jong Ajax vormt het dna van de club en laat talenten naar het eerste elftal doorstromen. Er was zelfs een jaar (in 2018, red.) dat Jong Ajax kampioen werd van de Eerste Divisie. Dan is de huidige stand pijnlijk. Al is het natuurlijk ook een momentopname".

"Met de nieuwe trainer John van 't Schip heb ik er alle vertrouwen in, ben ik ervan overtuigd dat de weg naar boven wordt ingezet", voegt de 24-jarige mandekker van Bayern München eraan toe. "Hopelijk kan hij Ajax met een mix van jonge spelers uit de jeugdopleiding en ervaren krachten weer naar grote successen leiden. Het jaar voordat we in 2019 de halve finale van de Champions League haalden, plaatsten we ons tegen Rosenborg niet voor de Europa League. Ik denk dat iedereen zich dat nog goed kan herinneren. Wat ik ermee wil aangeven, is dat het ene seizoen het andere niet is. Dingen kunnen in no-time veranderen".

De Ligt weet wel wat Ajax nodig heeft om er weer bovenop te komen. "Natuurlijk zit Ajax in een ontzettend moeilijke fase, waarin ook alles tegen zit. Maar het moment dat het weer even mee zit, komt hopelijk snel. Ik heb de hoop dat er met een paar gerichte aankopen en ouderwetse doorstroming vanuit de jeugd weer goede resultaten zullen komen".

"De huidige situatie bij Ajax geeft aan hoe snel dingen in de voetballerij kunnen veranderen. Ik ben er nog altijd hartstikke trots op dat we vier jaar geleden de laatste vier in de Champions League bereikten en nu stond Ajax laatste. De grote les voor clubs in het algemeen en Ajax in het bijzonder moet in mijn optiek ook zijn, dat de juiste poppetjes op de juiste plek worden gezet en iedereen de juiste kant op gaat. Kennelijk is het niet makkelijk om een voetbalclub te leiden", aldus De Ligt.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers