Valentijn Driessen vernietigend over Henderson: "Wat een koude douche"

Jordan Henderson heeft tijdens zijn debuut voor Ajax geen goede indruk achtergelaten op Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf is na afloop van de vuurdoop van de Engelsman bijzonder kritisch.

Ruim twee weken geleden maakte Ajax de komst van Henderson bekend. De winteraankoop ging zaterdagavond in de topper tegen PSV (1-1) op voor zijn debuut. "Lange rijen met supporters voor de fanshop om een Ajax-shirt met een Henderson-bedrukking te kopen, lovende verhalen vanaf het trainingsveld en de gym van medespelers en complimenten van de staf voor zijn leiderschap en positieve coaching; Jordan Henderson had nog geen stap gezet op het veld in de Johan Cruijff ArenA en hij leek door God gezonden volgens de hele Ajax-familie", schrijft Driessen na afloop van het duel tussen Ajax en PSV in een analyse voor De Telegraaf.

Volgens de columnist moest Henderson tegen PSV 'met de billen boot'. "In één klap prikte Henderson de ballon vol verwachtingen door en maakte zelf een eind aan de Henderson-hype. Wat een koude douche bezorgde hij iedereen in het stadion inclusief de Engelse bondscoach Gareth Southgate. In de rust werd zelfs gegrapt dat het leuk zou zijn als de Engelsman in de tweede helft zijn debuut zou maken. Onzichtbaar, plichtmatig, met balletjes breed over maximaal vijf meter en achter PSV'ers aan sjokkend had Henderson geen enkele inbreng".

"Ja, hij roerde zijn mond, speelde de verkeersagent en klapte zijn handen stuk, maar voor wat of wie eigenlijk?", vraagt Driessen zich hardop af. "Aan de bal toonde hij geen enkel initiatief, speelde weliswaar naar de goede kleur, maar meer achteruit dan vooruit en eenmaal over de middenlijn zag de nieuwe nummer 6 geen enkele optie vooruit. En dat in de Eredivisie, weliswaar tegen PSV, maar niet het niveau van de Premier League. Wat een armoede".

"Volgens trainer John van 't Schip heeft Ajax een type als de 33-jarige Henderson – in juni wordt hij al 34 - hard nodig om de organisatie te bewaken. Het moet gezegd: het stond iets compacter, maar dat kwam vooral omdat PSV het meeste balbezit had, Ajax in de verdediging drukte en er dus weinig ruimte achter de laatste lijn van de Amsterdammers lag. Beelden dat zomaar twee of drie spelers van Heracles Almelo, RKC of Go Ahead Eagles op doelman Diant Ramaj aflopen ontbraken".

"Cruciaal wordt het dadelijk tegen de mindere goden in de Eredivisie, die Ajax het spel laten maken en op de counter gokken. Hoe steekt de organisatie dan in elkaar? Kan Henderson spookrijders als Josip Sutalo en Borna Sosa dan ondersteunen en op hun plaats zetten? Of Kenneth Taylor twintig procent beter maken? Wat die tegen PSV liet zien, leek nergens op. Tegen PSV lukte dat allemaal niet. Enige verzachtende omstandigheid was dat Henderson zijn laatste officiële wedstrijd op 28 december voor Al-Ettifaq speelde in de Saudi Pro League, maar dan nog...", aldus Driessen, die de eerste kennismaking met Henderson typeert als 'derhalve een bijzonder ontnuchterende ervaring' die vooralsnog niet naar meer smaakt.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Ajax - PSV’

PSV moet sleutelspeler missen door blessure na topper tegen Ajax

Brobbey: "Ik zei net nog tegen hem: wat doe je allemaal daar?"

Ajax-fans zien drietal uitblinken tegen PSV: "IJzersterke wedstrijd"

Eredivisie-clash tussen Ajax en PSV eindigt onbeslist

Grote ergernis om houding De Jong tijdens #ajapsv: "Luuk de zeikerd"

Domper voor Ajax: De Jong tikt gelijkmaker binnen voor PSV

Gejuich in Johan Cruijff Arena: Ajax op voorsprong tegen PSV

Dit zijn de opstellingen van Ajax en PSV voor de kraker in Amsterdam