Wie is Jorien van den Herik? De oud-voorzitter van Feyenoord

Jorien van den Herik was jarenlang verbonden aan Feyenoord. Dit is alles over Jorien van den Herik, die recent afhaakte als kandidaat bondsvoorzitter van de KNVB. 

Geboorteplaats, leeftijd en bijnaam 

Jorien van den Herik werd op 9 december 1943 geboren in Ridderkerk, Nederland. Hij is momenteel 80 jaar oud en daarmee de oudste persoon die zich kandidaat stelt om bondsvoorzitter te worden van de KNVB. Zijn bijnaam is de Grote Kale Leider (GKL). 

Jorien van den Herik bij Feyenoord 

Als groot fan en zakenman, besloot Van den Herik om in 1984 te gaan investeren in Feyenoord. Zo hielp hij mee om diverse spelers naar Rotterdam te halen. In 1991 ging sponsor HCS failliet, en verkeerde Feyenoord in financieel zwaar weer. Nadat hij penningmeester was geworden van de club, stapte hij in 1992 als voorzitter in. Het was het startsein van een bijzondere periode. Zo wist Feyenoord, in de dertien jaar dat Van den Herik voorzitter bij de club was, diverse prijzen te winnen, waarvan het winnen van de UEFA Cup in 2002, het hoogtepunt was. Van den Herik zette zich flink voor de club in, zo maakte Feyenoord, en stadion De Kuip, een sterke groei door. 

Waarom ging Jorien van den Herik bij Feyenoord weg? 

Het was niet altijd positief rond Jorien van den Herik, zo raakte de voorzitter van Feyenoord in een jarenlange FIOD-affaire verwikkelt. In die affaire werd Van den Herik in 2002 nog vrijgesproken van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Van den Herik verliet Feyenoord in 2006. Dit vanwege grote druk op hem om af te treden na aanhoudende financiële problemen bij de club en druk door de FIOD-affaire.

(Tekst gaat verder onder de video)

Jorien van den Herik: Ruzies en rechtzaak tegen Feyenoord

Jorien van den Herik spande in 2009 een rechtzaak tegen Feyenoord aan, zo claimde hij bijna een miljoen euro van de club. De leiding van de club wilde hem niet meer dan 730 duizend euro betalen waarop Van den Herik naar de rechtbank stapte om ook de resterende 220 duizend euro te eisen. In 2011 werd de zaak afgehandeld en oordeelde de rechter dat Feyenoord Van den Herik 43 duizend euro moest betalen. Ook bleef de rechter bij het besluit dat de oud-voorzitter de drie ton aan privé-geld die hij claimde, niet terug kreeg. Daarna was Van den Herik nog actief bij politieke partij 50PLUS, waar hij opnieuw ruzie maakte.

Jorien van den Herik kritisch op vrouwen bij de KNVB

Jorien van den Herik liet zich aan tafel bij ESPN kritisch uit op kandidaat bondsvoorzitter Jeanet van der Laan. Hij stelde zich kort hierna ook beschikbaar als kandidaat voor de functie, maar besloot zich terug te trekken.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt