Koevermans over spitsenprobleem in Oranje: 'Weghorst zeker een optie'

Danny Koevermans kijkt met verbijstering naar de kritiek op het Nederlands elftal. De 4-voudig international laat zich in gesprek met Voetbalflitsen uit over de spitspositie in Oranje en hoe de meningen over het nationale elftal steeds maar weer snel veranderen.

"Kijk, Nederland is door de jaren heen natuurlijk behoorlijk verwend geweest als het gaat om voetbal. We hadden altijd wel een scorende spits, een echte basisspeler in het Nederlands elftal", kaart Koevermans aan. "Maar op dit moment is die er gewoon niet. Dan kunnen we allemaal hoog of laag springen, maar het is er gewoon niet", aldus de spits, die zelf vier keer zijn opwachting maakte in Oranje. "Toch lijkt het alsof we als land nog steeds denken dat we moeiteloos Europees kampioen kunnen worden en iedereen eenvoudig kunnen verslaan. Maar dat is simpelweg niet de realiteit."

Danny Koevermans: 'Nederlanders vergeten dat een beetje'

Koevermans stoort zich dus aan het feit dat men te makkelijk denkt over de prestaties van Oranje. "Als ik dan bijvoorbeeld een commentator hoor praten, krijg ik het idee dat men denkt dat we zomaar even Hongarije of Duitsland kunnen oprollen. Maar zo werkt het niet", is hij van mening. "Zo is het gewoon niet en ik heb soms het gevoel dat mensen in Nederland dat een beetje vergeten. En dat is het opportunistische, vind ik ook wel. Hoe dat voetbal werkt."

"Neem de wedstrijd tegen Bosnië: geweldig, fantastisch, 5-2 gewonnen. En daarna speel je tegen Duitsland, en dan lijkt alles helemaal geweldig. Maar een maand later, na twee wedstrijden, kunnen we er helemaal geen pepernoot meer van", geeft Koevermans aan. "Dat is het bijzondere aan voetbal. Het is echt ongelooflijk hoe snel alles kan veranderen. Hoe snel iemand er geen pepernoot meer van kan, of andersom."

(Tekst gaat verder onder de video)

Koevermans scoort voor het Nederlands Elftal tegen Luxemburg (1-0) tijdens de EK-kwalificatie van 2007

Wie ziet Danny Koevermans graag in de spits bij Oranje?

De oud-spits van onder meer AZ en PSV blikt terug op de periode dat Oranje steeds maar weer een topschutter tot zijn beschikking had. "Al vanaf 1974 en 1978 was er in elke generatie minstens één, en soms zelfs twee, echte scorende spitsen van buitengewone kwaliteit. Maar die categorie ontbreekt de laatste jaren", ziet Koevermans, die iconische spitsen als Marco van Basten, Ruud van Nistelrooij, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie afgaat. "En ik zal er ongetwijfeld nog een paar vergeten, Patrick Kluivert bijvoorbeeld en Roy Makaay was een geduchte doelpuntenmaker, maar had de pech dat hij tussen al die toppers zat. Pierre van Hooijdonk was ook een fantastische spits. En nu zijn we aan het zoeken, want zo’n doelpuntenmaker van wereldformaat hebben we momenteel niet."

Vandaag de dag gaat de concurrentiestrijd in Oranje tussen Brian Brobbey en Joshua Zirkzee. "Ik hoop dat één van die twee het gaat maken. Of misschien, en ik weet dat mensen hierom gaan lachen, maar Wout Weghorst is ook een optie. Hij is wat ouder, maar hij zou het zeker kunnen waarmaken. Daarnaast heb je in het buitenland nog Thijs Dallinga, die eventueel zou kunnen aansluiten, maar hij is ook nog niet het niveau dat we de laatste jaren hebben gehad."

Koevermans ziet dat het een uitdaging is om een echte nieuwe topschutter voor Oranje te vinden."Maar misschien moet het systeem wel overboord. Wat als we met twee spitsen gaan spelen? Eén snelle renner en één balvaste speler. Zo zou je ervoor kunnen zorgen dat je middenvelders de box in kunnen rennen", meent hij. 

Eerder sprak Koevermans over het VAR-optreden in München: ‘Voetbal wordt zo verziekt'.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers