KNVB vraagt Tweede Kamer om steun na nieuwe coronamaatregelen

Door de nieuwe coronamaatregelen geldt er vanaf zondag 27 november een avondlockdown voor diverse sectoren, waaronder de amateursport. Tussen 17:00 uur en 05:00 uur moeten 'niet-essentiële' sectoren hun deuren sluiten. De KNVB heeft nu een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om trainen na 17:00 uur te bespreken.

Na het benoemde uur mag er de komende weken niet gesport worden. "Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld", schrijft de KNVB in een online oproep. "Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid."

De KNVB vreest dat de maatregelen ook impact zullen hebben over het gevolg van de amateurcompetities. "Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind." Met een oproep aan de Tweede Kamer hoopt de KNVB dat de maatregelen kunnen worden besproken. "Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven!"

Competities stilleggen?

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen heeft de KNVB opgeroepen om de competities stil te leggen. Voorzitter Ben van Olfen vindt het een trieste zaak, "maar niet meer trainen betekent niet meer voetballen. Dat kan niet anders. We moeten voorlopig stoppen met de competitie."