Zeven jaar cel voor oud-profvoetballer David Mendes da Silva

Voormalig profvoetballer David Mendes da Silva (40) is veroordeeld tot zeven jaar cel voor cocaïnehandel en omkoping, meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de rechter had Mendes da Silva daarin een 'leidinggevende rol'.

De oud-middenvelder van onder meer AZ en Sparta Rotterdam werd verdacht van betrokkenheid bij drie binnengesmokkelde partijen cocaïne. De in totaal 1584 kilo drugs met een straatwaarde van zo'n 119 miljoen euro waren via luchthaven Schiphol, de haven van Rotterdam en per auto naar Nederland gebracht. Mendes da Silva zou hebben geholpen bij het organiseren van de invoer én haven- en vliegveldpersoneel hebben omgekocht.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist tegen Mendes da Silva. De rechtbank acht bewezen dat de zevenvoudig Oranje-international heeft geholpen bij de invoer van twee partijen cocaïne à 74 en 105 kilo. Mendes da Silva wordt niet verantwoordelijk gehouden voor het binnensmokkelen van de overige 1329 kilo, omdat hij pas in beeld kwam toen de drugs al in beslag waren genomen. Zo valt de straf van de rechtbank lager uit dan de eis van het OM.

"Zoals Johan Cruijff altijd zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Deze vervelende ervaring zal ik meenemen om wat goeds te doen voor de maatschappij", vertelde de 'geraakte' Mendes da Silva in de rechtszaal, geciteerd door het AD.

Feyenoord-doelman vertrekt