Spelerspaspoort Steven Berghuis (profiel)

Profiel: Steven Berghuis (Apeldoorn, 19 december 1991)
Huidige club: Feyenoord

Spelerspaspoort Steven Berghuis

Spelerspaspoort Steven Berghuis feyenoord, az, fc twente,  watford, nederlands elftal, oranje

Begin jaren

Al op vijftienjarige leeftijd debuteerde Berghuis in het eerste van hoofdklasser WSV. Echter was hij een paar jaar voor dit debuut afgevallen voor de voetbalacademie van Vitesse/AGOVV, destijds spelend bij de amateurs van AGOVV uit Apeldoorn. Na zijn debuut bij WSV vertrok Berghuis naar de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Na de fusie van de opleiding van de club met die van FC Twente/Heracles Almelo maakte Berghuis als enige A-junior de overstap naar de A1. Slechts een jaar later tekende de aanvaller een tweejarig contract bij FC Twente en ging hij spelen in het beloftenelftal van de club. 

FC Twente

In de zomer van 2011 was Berghuis een van de spelers van Jong FC Twente die mee mochten met het eerste tijdens de voorbereiding. Nadat hij in juli definitief werd doorgeschoven naar het eerste elftal, tekende hij snel daarna een nieuw contract tot medio 2014. Op 30 juli van dat jaar won de rechtsbuiten zijn eerste prijs bij de Tukkers. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd Ajax in Amsterdam met 2-1 verslagen. In deze topper moest de Feyenoorder echter begin de tweede helft, na een schwalbe, het veld met een rode kaart verlaten (twee keer geel).

Verhuur aan VVV-Venlo

In de winterstop van het seizoen 2011/12 werd Berghuis door FC Twente verhuurd aan VVV-Venlo. Mede doordat de club uit Enschede Ola John hadden aangetrokken. Zijn debuut in Limburg maakte hij tegen Feyenoord (2-1 winst). Dit seizoen wist Berghuis vele minuten in de competitie te maken en wist hij zich met zijn ploeg uiteindelijk te handhaven in de Eredivisie. Hij speelde in totaal twintig wedstrijden waarin hij vier keer wist te scoren.

In juni 2012 nam AZ Steven Berghuis over van FC Twente. Hij tekende voor vijf jaar in Alkmaar. In de drie seizoenen die daarop volgde speelde de aanvaller meer dan zeventig wedstrijden voor de club. In het seizoen 2012/13 wonnen Berghuis en consorten de KNVB Beker met AZ.

Buitenlands avontuur

Verschillende club hadden naar verluidt interesse in Berghuis, maar de Nederlander tekende in juli 2015 een contract tot medio 2019 bij Watford. De club was het seizoen daarvoor gepromoveerd naar de Premier League en zagen hem als een ideale versterking. Echter speelde de club in het seizoen 2015/16 zonder buitenspelers, wat nadelig was voor Berghuis. Mede hierdoor speelde de Oranje-international maar 234 minuten in het shirt van Watford.

Feyenoord

Na een teleurstellend eerste seizoen in Engeland, werd Berghuis voor één jaar verhuurd aan Feyenoord. Dit seizoen kwam de rechtsbuiten 37 wedstrijden in actie voor de Rotterdammers. Met zeven doelpunten en zes assists had de aanvaller een zeer belangrijk aandeel in het behalen van de landstitel. Het was voor de club uit Rotterdam hun eerste kampioenschap na vijftien jaar.

Op 31 juli 2017 tekende Berghuis een vierjarig contract bij in de Kuip, nadat de club zo'n 6,5 miljoen euro betaalde aan Watford. Berghuis boekte hierna met zijn club meerdere successen. Zo won hij twee keer de Johan Cruijff Schaal, maakte zijn debuut in de Champions- en Europa League, won de KNVB Beker én werd hij in het seizoen 2019/20, samen met Cyriel Dessers, topscorer van de Eredivisie met vijftien doelpunten.

Goals, Goals, Goals

Steven Berghuis heeft al bij meerdere clubs in de Eredivisie laten zien zeer doelgericht te zijn. Hieronder zijn mooiste tien doelpunten in de Eredivisie.

Opstootje met Sven van Beek

In het seizoen 2017/18 krijgt Steven Berghuis het op de training aan de stok met Sven van Beek. Verschillende spelers van Feyenoord proberen de twee vervolgens uit elkaar te houden. Steven Berghuis deelde flinke trap uit aan de verdediger.

Nederlands elftal

Bondscoach Guus Hiddink nam Berghuis op 15 mei 2015 voor de eerste keer op in de selectie van het Nederlands elftal. Zijn echte debuut voor Oranje maakte de aanvaller op 27 mei 2016 tegen Ierland (1-1). De Feyenoorder viel een half uur voor tijd in voor Memphis Depay. Onder bondscoach Ronald Koeman werd Berghuis ook geselecteerd. Hoewel hij niet werd opgenomen in de selectie voor de eerste editie van de UEFA Nations League, speelde hij wel de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2020. Op 27 maart 2021 maakte Berghuis tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland in zijn 23e interland, zijn eerste doelpunt voor Oranje, bijna vijf jaar na zijn debuut. 

Vader Berghuis

De vader van de aanvaller, Frank Berghuis, verdiende vroeger ook zijn geld als voetballer. De voormalig linksbuiten speelde onder andere voor PSV en droeg het shirt van Oranje één keer.

Vriendin Steven Berghuis

Berghuis is gelukkig in de liefde. Steven Berghuis heeft een relatie met Nadine Bamberger. De aanvaller is bovendien vader. Op 21 februari 2019 werd hun eerste dochten geboren, genaamd Joy.

Ook interessant