FIFA en UEFA sluiten Russische teams voorlopig uit van deelname aan competities

FIFA en UEFA hebben besloten om alle Russische voetbalclubs voorlopig te schoren. Deze beslissing komt voort uit de oorlog van Rusland met Oekraïne. De Russische clubs worden per direct uitgesloten van de Europese competities en het nationale team van Rusland zal worden uitgesloten van deelname aan het WK in Qatar eind dit jaar. Ook het nationale vrouwenteam hoeft niet te rekenen op deelname aan het EK van aankomende zomer.

Voor Rusland betekend dit ook meteen dat het land niet meer mag deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden van zowel het EK als het WK. Een flinke domper voor het land dat vorige zomer nog gewoon meedeed op het EK. Qua Russiche clubs in Europees verband wordt Spartak Moskou, waar Guus Til, Jorrit Hendrix en Quincy Promes nog onder contract staan, per direct verwijderd uit de Europa League. De club zou het aanvankelijk nog tegen RB Leipzig opnemen, maar dit duel gaat dus niet meer door.  

Ook sponsoren getroffen

Naast het nationale team en de clubs zijn er ook maatregelen genomen tegen sponsoren. De UEFA ziet per direct af van de samenwerking met oliegigant Gazprom. Het Russische bedrijf was jarenlang één van de grootste en meest bekende sponsoren van de Champions League. Eerder verbrak de Duitse voetbalclub Schalke 04 al het contract met Gazprom als sponsor.

Feyenoord-doelman vertrekt