Potindeling EK-kwalificatie: Oranje groepshoofd, maar kan regerend Wereldkampioen treffen

De groepsfase van de Nations League is afgerond en daarmee zijn direct de kaarten geschud voor de EK-kwalificatie. De prestaties en uiteindelijke eindklassering in de Nations League bepaalt namelijk in welk pot landen worden ingedeeld. Oranje neemt als groepshoofd deel en zal door de groepswinst in slechts vier tegenstanders hebben tijdens de kwalificatie voor het EK 2024.

Oranje is samen met Kroatië, Spanje, Italië, Denemarken, Portugal, België, Hongarije, Zwitserland en Polen ingedeeld in Pot 1. Nederland kan naast Duitsland, wat het EK 2024 zal organiseren, deze landen niet treffen. In pot 2 kan het Nederlands elftal mogelijk stuiten op verliezend EK-finalist Engeland of regerend Wereldkampioen Frankrijk. In pot 3 zijn onder meer Oekraïne, Noorwegen en Zweden ingedeeld. In pot 4 kan Oranje onder meer stuiten op Turkije of Griekenland en in pot 5 lijkt Slowakije de sterkst mogelijke tegenstander te zijn.

Schema EK-kwalificatie

De kwalificatiecampagne voor het EK gaat in maart 2023 van start met de eerste twee speelrondes. De reguliere fase zal eindigen in november 2023, waarna de nummers één en twee uit de groep direct geplaatst zullen zijn voor het EK 2024 in Duitsland. De groepswinnaars uit de Nations League zullen, indien zij zich niet hebben weten te plaatsen via de EK-kwalificatieronde, in de play-offs strijden om een EK-ticket.

Oranje wordt, door de groepswinst in de Nations League, ingedeeld in een poule met vijf teams. Waar andere landen in juni 2023 speelronde drie en vier zullen afwerken in de EK-kwalificatie, speelt Oranje de finaleronde van de Nations League. Deze finaleronde wordt in Nederland afgewerkt, waar De Kuip de locatie zal zijn voor de finale.