Voorbeschouwing Gelderse Derby: vorm, onderlinge resultaten, rivaliteit en vermoedelijke opstellingen!

De Gelderse Derby tussen NEC en Vitesse staat zondagmiddag op het programma. De aftrap is om 14:30 uur in het Goffertstadion. Het is de wedstrijd tussen de twee grootste steden van de Nederlandse provincie Gelderland.

Vorm

NEC doet het verrassend goed in de competitie. De promovendus staat na acht wedstrijden op de tiende plaats in de Eredivisie. Vorige week werd er nog een knappe 1-3 overwinning geboekt op bezoek bij Fortuna Sittard. Één week eerder maakten de Nijmegenaren er een waar spektakel van in De Kuip. Er werd weliswaar 5-3 verloren, maar de ploeg van Rogier Meijer liet hun ware aard zien om ook met de beste clubs van Nederland mee te kunnen.

NEC verliest van Feyenoord na spektakel...

Vitesse is de competitie wat minder goed begonnen. Na acht duels staat de ploeg van Thomas Letsch op een achtste plaats in de Eredivisie. Tegen Feyenoord werd wél met 2-1 gewonnen na een zuivere speeltijd van slechts 49 minuten.

Onderlinge resultaten

De wedstrijd is sinds 1916 116 keer officieel gespeeld. 38 keer won Vitesse, de wedstrijd eindigde 35 keer gelijk en N.E.C won 43 keer. 

Rivaliteit

De rivaliteit leidde tot ludieke acties over en weer. Toen NEC in mei 2014 degradeerde uit de Eredivisie plaatsten Arnhemse fans op de Nijmeegse Waalbrug een bordje met: Eredivisievoetbal, nog vijftien kilometer. Bij het kampioenschap in de Jupiler League van NEC een jaar later stuurden aanhangers van NEC een vliegtuigje boven Arnhem en GelreDome met daarachter een spandoek: We're back, See you soon.

Vanaf halverwege het tweede decennium van de 21e eeuw is Vitesse een club die doorgaans in het linkerrijtje van de Eredivisie speelt, terwijl N.E.C. vooral actief is in de Eerste divisie.

Vermoedelijke opstellingen

Bij Vitesse zullen Matus Bero en Thomas Buitink niet aan de aftrap verschijnen, zij kregen allebei een rode kaart tegen Feyenoord en zijn dus geschorst. De vervanger van Bero is vermoedelijk Daan Huisman, Thomas Buitink was geen basisklant tegen Feyenoord. Oussama Tannane zal ook niet meedoen, de 27-jarige Nederlandse-Marokkaan is terug gezet naar de onder 21 door een gebrek aan focus. Verder zullen er vermoedelijk geen wijzigingen zijn in de formatie van Letsch.

Bij N.E.C is er geen reden tot wijzigingen. De ploeg presteert uitstekend en zal vermoedelijk met dezelfde elf aan de aftrap verschijnen als de laatste tegen Fortuna Sittard (1-3).