'Oorlog tussen Catalaanse en Nederlandse spelers bij FC Barcelona'

Nu racisme helaas opnieuw een groot item is in de (voetbal)wereld doet de Franse middenvelder Emmanuel Petit een boekje open over hoe dit in zijn tijd bij FC Barcelona al aan de orde was. De wereldkampioen van 1998 speelde in het seizoen 2000/2001 met de nodige Nederlanders samen bij FC Barcelona en vertelt aan RMC Sport wat hij allemaal meemaakte. 

"Ik heb daar in de kleedkamer racisme meegemaakt. Dat komt misschien als een schok, maar van tijd tot tijd was het zo. Bij sommige spelers was er vaker sprake van dan bij anderen," zegt de Fransman. Nationalisme ligt dicht bij racisme. De Catalaanse spelers zeiden bij mijn binnenkomst dat ik Catalaans moest leren en geen Spaans. Ik reageerde door te zeggen dat we ons toch echt in Spanje bevonden, maar zij zeiden dat het Catalonië was. Ik werd dat gauw zat."

Oorlog tussen Catalaanse en Nederlandse spelers

"Ik kwam eigenlijk ook op een verkeerd moment binnen. In de kleedkamer was een oorlog gaande tussen Catalaanse spelers en Nederlandse spelers." Michael Reiziger, Frank de Boer, Philip Cocu, Boudewijn Zenden, Patrick Kluivert en Marc Overmars waren de Nederlanders die in het seizoen 2000/01 actief waren  in Catalonië.