'Sven Mislintat dwong spelers om van zaakwaarnemer te wisselen'

Borna Sosa is niet de enige zomeraanwinst van Ajax die volgens Sven Mislintat van zaakwaarnemer moest wisselen, zo stelt Gerben Everts. De directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, een bedrijf dat zich onder meer ontfermt over de beleggers die aandelen hebben in het beursgenoteerd bedrijf genaamd Ajax, laat dit in gesprek met de NOS weten.

'Schimmige dealtjes'

De VEB treedt bij het radioprogramma Langs de Lijn van de NOS naar buiten naar aanleiding van een open brief die het dinsdag schreef: "De transfer van Sosa lijkt het topje van de ijsberg”, zegt Everts. ”Er zijn aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Er schijnen appjes te zijn aan spelers die vlak voor de transfer te horen kregen dat ze hun droomtransfer niet kunnen maken als ze niet overstappen naar Arthur Beck. Dat is in de voetballerij misschien gebruikelijk, maar kan niet bij een beursgenoteerd bedrijf."

Mislintat verzocht het merendeel van de twaalf zomeraanwinsten om van zaakwaarnemer te wisselen volgens VEB. Het zou gaan om zaakwaarnemer Arthur Beck, die werkt voor het bedrijf AKA Global. En die organisatie bezit weer drie procent van de aandelen van het bedrijf Match Metrics GmbH dat deels in handen is van de Duitser. 

Everts vraagt om meer duidelijkheid voor de beleggers en wil dat Ajax meer onderzoek gaat doen: "Bijna een week na aankondiging heeft Ajax nog geen nadere informatie verstrekt over het externe onderzoek. Het lijkt erop dat Mislintat heel grote vrijheid kreeg. Spelers van een bedenkelijk allooi, voor hoofdprijzen. Wat is hier fout gegaan?"