Top-tien topscorers aller tijden in de Eredivisie

Luuk de Jong vestigt zich langzamerhand met zijn 155 goals in de top tien spelers met de meeste doelpunten in de Eredivisie ooit. Hij is nog maar zeven goals verwijderd van een historische nummer tien plek, die nu nog in handen is van Cor van der Gijp met 162 goals. Dit is de volledige historische top tien met legendarische namen. 

10) Cor van der Gijp 162 doelpunten

De inmiddels overleden Cor van der Gijp (91) leidt dus met zijn 162 gescoorde Eredivisie-goals de top tien in. De oom van televisie persoonlijk en oud-prof René van der Gijp, speelde zijn gehele Eredivisie- carrière bij Feyenoord. Hij scoorde 162 keer voor de Rotterdammers. Volgens de Feyenoord-icoon heeft hij dat aantal vooral te danken aan één man: “Aan Coen Moulijn heb ik ook gigantisch veel te danken. Een linksbuiten van een abnormaal hoog niveau. Als hij het op zijn heupen had, kon een tegenstander hem alleen nog met een lasso afstoppen. Coen had een perfecte voorzet in dat fenomenale linkerbeen van hem, legde de bal op je stropdas. Dankzij hem heb ik er zoveel in kunnen schoppen en vooral koppen. Ik zal het blijven volhouden: Moulijn heeft mij gemáákt”, vertelde hij aan Voetbal International. 

9) Leo van Veen 174 doelpunten

Leo van Veen wordt ook wel ‘Mister FC Utrecht’ genoemd. Hij speelde 367 wedstrijden in het eerste van Utrecht en scoorde daarin 174 doelpunten. Na 21 jaar voetbal stopte hij om vervolgens bij verschillende clubs als scout, trainer en sportief directeur aan het werk te gaan. Inmiddels is de 77-jarige aanvaller niet meer werkzaam in de voetballerij. Hij kijkt met een goed gevoel terug naar zijn tijd als speler bij FC Utrecht, maar als trainer minder: “Ik ben ook nog trainer van FC Utrecht geweest. Daar heb ik geen plezierige herinneringen aan. Er was een bestuurlijke chaos met vijf voorzitters in anderhalf jaar tijd. Ook de spelers hadden op het gegeven moment minder vertrouwen in me. Daarom heb ik zelf ontslag genomen”, vertelde Van Veen aan Nieuws030.

8) Sjaak Swart 175 doelpunten

De 85-jarige Sjaak Swart is nog altijd een Ajacied in hart en nieren. Net als in zijn tijd als speler in Amsterdam, waar hij zijn naam ‘Mister Ajax’ aan te danken heeft. Zijn hele leven speelde Swart bij Ajax. Hij maakte 175 doelpunten en bleef ook na zijn carrière nauw betrokken bij Ajax. Als hij dit seizoen naar zijn club kijkt, doet dat veel pijn: “Ik ben 74 jaar lid – dat is een hoop – maar dit heb ik het niet eerder meegemaakt. Dit is het slechtste wat ik ooit heb meegemaakt. Het is moeilijk. Je kunt tijdens het seizoen niet zomaar spelers wegdoen. Dat kan niet. Je moet het doen met wat je hebt”, vertelde Swarts aan De Telegraaf.

7) Peter Houtman 180 doelpunten

Voordat Peter Houtman stadionspeaker bij Feyenoord werd, was doelpuntenmaker het beroep van de voormalige spits. Houtman speelde 339 wedstrijden in de Eredivisie voor Feyenoord, FC Groningen, Sparta en FC Den Haag, daarin scoorde hij 180 keer. De geboren Rotterdam vertegenwoordigde in zijn spelerscarrière alle drie de Rotterdamse profclubs: “Na de laatste keer voor Feyenoord te hebben gespeeld kreeg ik te horen dat Sparta geïnteresseerd was. Sparta is een oude jeugdliefde van mij, ik was vroeger eigenlijk voor allebei de clubs. Ik heb daar 2,5 seizoen gespeeld met veel plezier. Ik heb mijn carrière afgesloten bij Excelsior in de Eerste Divisie. Ik was de eerste speler die voor alle drie de Rotterdamse profclubs uitkwam”, vertelde hij aan In De Buurt.

6) Henk Groot 194 doelpunten

De inmiddels overleden Henk Groot (84) speelde voor drie clubs in zijn carrière: Telstar, Feyenoord en Ajax. De Kopsterke spits scoorde er maar liefst 194 in de Eredivisie zag zichzelf meer als Ajacied dan Feyenoorder: “Ik heb met twee generaties gevoetbald”, zei hij in het officiële jubileumboek van Ajax 1900/2000. “Eerst nog met de oude generatie met Wim Anderiesen jr., Ger van Mourik en Jan van Drecht. Daarna heb ik met de nieuwe lichting gespeeld: Johan Cruijff, Wim Suurbier, Barry Hulshoff. Ik ben misschien niet zo’n Ajacied als Sjakie Swart is, maar ze moeten niets over de club zeggen.”

5) Tonny van der Linden 208 doelpunten

Van der Linden speelde in de Eredivisie alleen voor DOS. De DOS-legende overleed in 2017 op 84 – jarige leeftijd. Niet alleen staat hij vijfde als het gaat om het aantal gescoorde goals in de Eredivisie, ook is hij de eerste voetballer die in de Eredivisie scoorde. Van der Linden kwam tussen 1957 en 1963 24 keer uit voor het Nederlandse elftal. Hij maakte zeventien doelpunten. Van der Linden speelde bijna zijn gehele carrière in Utrecht, maar had daar achteraf toch een beetje spijt van: “Ik was toen op mijn top, waarschijnlijk had ik toen beter naar collega Faas Wilkes moeten luisteren. Hij beweerde dat Italië aan mijn voeten zou liggen, maar ik ging liever op vakantie naar Texel om telefoontjes van makelaars te ontlopen. Ik speelde op safe en bleef bij DOS”, vertelde hij aan de Utrechtse sportjournalist Hans van Echtelt.

4) Kees Kist 212 doelpunten

Nog een legende voor een Eredivisieclub. Zo speelde Kees Kist twaalf jaar voor AZ en ontpopte hij zich daar tot een ware legende. Hij won met de Alkmaarders in het seizoen 1980-1981 het kampioenschap, hij won drie keer de KNVB-beker en haalde in het seizoen 1981 de UEFA-cupfinale. In De Stentor vertelde Kees Kits dankbaar te zijn voor zijn voetbalcarrière: “Ik ben opgegroeid in een gezin dat bijna niks had. Dan ben je juist blij en dankbaar dat je zo’n krankzinnig avontuur mag meemaken, wat een voetbalcarrière is.” 

3) Johan Cruijff 215 doelpunten

Het is niet de vraag of Cruijff in de top tien zou staan, maar waar hij zou staan. De inmiddels overleden oud-Ajacied (68) maakte 215 doelpunten in de hoogste Nederlandse competitie. Zes seizoenen op rij scoorde de legende minimaal twintig goals namens Ajax in de Eredivisie. Veel gevestigde voetbalnamen zijn gecharmeerd van Cruijff, zoals ook Manchester City-trainer Pep Guardiola: “Door Cruijff heb ik het voetbal leren begrijpen, Cruijff heeft de voetbalcultuur bij Barcelona volledig veranderd”, vertelde hij aan Voetbal International. 

2) Ruud Geels 265 doelpunten

Ruud Geels scoorde in de Eredivisie namens Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Ajax, Sparta, PSV en NAC Breda. Met 265 doelpunten staat hij met vijftig doelpunten meer op nummer drie Johan Cruijff op een veilige tweede plek. Samen met Ronald Koeman is Ruud Geels de enige voetballer die voor alle drie de topclubs in Nederland speelde. Een van de hoogtepunten in zijn carrière was De Klassieker van 1975 toen Ajax met 6-0 van Feyenoord won en Ruud Geels er namens Ajax vijf inschoot. Geels heeft veel respect voor de nummer één van dit lijstje, namelijk Willy van der Kuijlen: “Het maakt me trouwens ook helemaal niet uit wie er topscorer is, maar dat moet dan wel gewoon Willy zijn geweest. Willy kreeg geen goals cadeau en die 3 goals bij MVV zullen er ook niet veel toe doen. Zoiets zou ik nooit over hem zeggen, Willy was namelijk een hele grote voetballer”, vertelde hij aan het Eindhovens Dagblad.

1) Willy van der Kuijlen 311 doelpunten

De vraag is of het doelpuntenaantal van Willy van der Kuijlen ooit nog verbroken gaat worden. De inmiddels overleden centrumspits (74) had in zijn leven een aantal records gevestigd die nog steeds staan. Zo heeft hij dus met 311 doelpunten de meeste Eredivisie-goals achter zijn naam staan. Ook heeft hij met 59 doelpunten de meeste KNVB-beker goals gemaakt en ook heeft hij nog altijd de meeste Europese goals (29) gescoord voor een Nederlandse club. Ander PSV-legende Willy van de Kerkhof sprak lovend over zijn oud-collega bij Omroep Brabant: "Willy was een geweldige collega in de voetballerij. Absoluut de grootste PSV'er aller tijden".

Hieronder de volledige lijst: