Gudde vindt kabinetsbesluit 'onnavolgbaar': "Dat is dus een losse flodder geweest"

Eric Gudde heeft geen goed woord over voor het kabinetsbesluit. Er werd vandaag besloten om tijdens speelronde 31 geen toeschouwers toe te laten bij wedstrijden in de Eredivisie. 

Afgelopen weekend mocht er voor het eerst in lange tijd weer publiek aanwezig zijn in de stadions. Dat viel allemaal onder de pilot 'Testen voor toegang'. "Dat is dus een losse flodder geweest. Ik kan het niet anders betitelen", vertelt de directeur betaald voetbal van de KNVB aan de NOS.

"Er is in totaal 925 miljoen euro uitgetrokken voor allerlei testen met publiek. Ook wij hebben daaraan deelgenomen, met het oog op perspectief", vervolgt Gudde. "De pilot was een succes. De supporters waren blij, de burgemeesters waren tevreden... En nu wordt het initiatief weer verbroken. Dat is onnavolgbaar".

Keuken Kampioen Divisie

De KNVB probeerde eerder deze week de pilotfase te verlengen en ervoor te zorgen dat er de komende weken publiek aanwezig is in de stadions. Er zijn morgenavond wel toeschouwers toegestaan bij de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Die pilot was al eerder gepland. 

"We hopen nog steeds dat er dit seizoen een aantal eredivisiewedstrijden met toeschouwers gespeeld kunnen worden", laat Gudde weten. "Minister Van Ark (Medische Zorg en Sport, red.) heeft me vandaag nog verteld dat ze ermee aan de slag gaat".

Juridische kwestie

Gudde vindt de argumenten voor het stopzetten van de pilot onzin. "De enige uitleg die we krijgen is dat het juridisch niet dichtgetimmerd is, terwijl we een paar weken geleden al zeiden: 'Zorg nou dat het wettelijk geregeld is'", vertelt de voormalig algemeen directeur van Feyenoord.

De stadions waren vrijwel het hele seizoen leeg vanwege de coronamaatregelen. "Wij dachten dat we het perfect gepland hadden, richting het einde van de competitie", stelt Gudde. "Voor de clubs is dit heel jammer. De mogelijkheid om toeschouwers te ontvangen, helpt om een bruggetje te maken naar volgend seizoen".

'Volle Ikea'

"Je mag aannemen dat de gesprekken van vandaag niet de meest gezellige waren. Als je kijkt naar een volle Ikea, of andere plekken... Als je ziet hoe goed het bij het voetbal afgelopen weekend geregeld was, dan is het niet uit te leggen dat het nu plotseling niet meer kan", aldus de KNVB-directeur.

Update: Lees ook: Eric Gudde stopt per 1 oktober als directeur betaald voetbal en dit is zijn opvolger