Vijf keer eerder dat Johan Derksen in opspraak raakte met zijn uitspraken

Er is veel kritiek op Johan Derksen na zijn uitspraak over de oorlog tussen Israël en Palestina​. De vaste tafelgast van Vandaag Inside zei maandagavond dat ‘de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’. Dit zijn vijf opmerkelijke uitspraken van Johan Derksen door de jaren heen die hem al eerder op de nodige kritiek kwamen te staan. 

1) Joden-uitspraak

"Natuurlijk is het erg, maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld", zei Derksen. Mensen reageerden verbaasd en boos op de opmerking van de oud-voetballer. Zo reageert Fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie bij Goedemorgen Nederland op WNL geschokt op Derksen zijn uitspraak: “Ik neem daar afstand van. Het zijn terroristische, vreselijke daden. Ik vind het vreselijk dat dit op onze tv te zien is, terwijl we weten dat terroristen dood en verderf hebben gezaaid.”

2) ‘grap’ over Akwasi 

Nadat rapper Akwasi in 2020 bij de anti-racisme demonstraties in Nederland voor velen een opmerkelijke speech gaf, reageerde Johan Derksen in het programma Veronica Inside daarop. Ook werden er eerder uitspraken van Akwasi bij gehaald waar Derksen het niet mee eens was: "Ik heb wel een paar dingen waar ik over uit wil pakken. Die ontzettende vervelende raaskallende rapper. Akwasi, wat een lul is dat joh!”. Toen er later een foto van een zwarte piet getoond werd in het programma, zei Derksen: "Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?". Niet iedereen kon de ‘grap’ waarderen, waarna veel mensen over de vaste tafelgast heen vielen. Toch bood de oud-prof geen excuses aan: "Ik kan Nederland uit de droom helpen: ik ga geen excuses aanbieden, trek geen boetekleed aan en ga niet door het stof". Verschillende adverteerders van het programma trokken zich terug na die uitspraak en de spelers van het Nederlands Elftal wilden niet meer geïnterviewd worden door het programma. Die boycot is inmiddels opgeheven.

3) #SorryJohan

De voetbalanalist deed uitspraak over homo’s nadat supporters een brief stuurde naar de KNVB dat er geen stadionbezoek voorbij gaat zonder dat hun geaardheid in negatieve zin voorbij komt. Derksen zei vervolgens in Veronica Inside dit: "We moeten nou eens ophouden dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je daar gewoon voor uit". Er volgde bakken kritiek en ruim 1700 tweets met #SorryJohan. De televisiepersoonlijkheid bood daarentegen niet zijn excuses aan: "Waarom mag je geen grappen over homo's maken? Die homo's moeten niet zo gevoelig zijn."

4) “hysterische juffrouwtje Simons”

Toen RTL in 2016 besloot om Zwarte Piet te vervangen door Roetveegpiet, kwam Derksen met een gewaagde uitspraak aan het adres van Sylvana Simons, die op dat moment werkzaam was in de politiek: "Het enige nadeel aan dat besluit, vind ik, is dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent", vertelde Derksen in Voetbal Inside. Simons reageerde geïrriteerd op de uitspraak van ‘De Snor’ en nodigde hem uit om mee te lopen met de politieke partij DENK:  "In contact met de mensen die jij doorgaans als 'apen' kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft." Derksen is nooit ingegaan op de uitnodiging.

5) 'Kaars Incident'

In 2022 bekende Johan Derksen in zijn talkshow Vandaag Inside dat hij een bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd: "Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot. Het is een heel smerig verhaal, maar dat soort dingen gebeurden. Ik was met de keeper van Veendam en twee juffrouwen op stap. We gingen mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Ik weet het nog wel en ik ben er niet trots op... Die juffrouw lag bewusteloos op de bank en er stond zo'n grote kaars. Die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan." De uitspraak leidde tot veel onrust rondom Derksen waarna zelfs het Openbaar Ministerie onderzoek deed. Later krabbelde Derksen terug en beweerde hij dat hij de vrouw niet met de kaars gepenetreerd had. Het Openbaar Ministerie vervolgde de oud-linksback niet.