Benjamin van Leer over keeperskwestie Ajax: 'Petje af voor Pasveer'

Benjamin van Leer (32) blikt met veel respect terug op zijn tijd bij Ajax, ondanks een periode vol teleurstellingen en blessureleed. In een openhartig gesprek met Voetbalflitsen gaat de oud-voetballer in op de huidige keeperskwestie bij zijn voormalige club, waar hij lof uitspreekt over de doelmannen in Amsterdam.

'Als je op deze leeftijd zo presteert … petje af.'

Er is nogal wat aan de hand rond doelmannen van Ajax; Geronimo Rulli is deze zomer vertrokken, Diant Ramaj volgt mogelijk nog en de 40-jarige Remko Pasveer is eerste doelman. "Ajax heeft/had met deze namen eigenlijk drie volwaardige eerste keepers met een groot talent als Jay Gorter erbij. Ik vind Jay nog steeds een groot talent en hoop dat hij een kans krijgt om zijn kwaliteiten te tonen. Of dat in Amsterdam is of een andere goede club, maakt mij niet zo veel uit. ", meent Van Leer, die voor Pasveer 'niets meer dan respect' heeft. "Als je op deze leeftijd zo presteert … petje af."

Zelf kwam Van Leer slechts tot één wedstrijd. Op 20 september 2017 mocht hij tijdens de bekerwedstrijd tegen SVV Scheveningen (1-5) plaats nemen onder de lat en zo zijn debuut maken voor Ajax. "Helaas is het er maar één geworden", blikt de oud-doelman terug. "Maar André Onana was ook wel van een gigantisch hoog niveau en ik had vooral problemen om mijn eigen niveau te halen. En dan ga je bij een club als Ajax niet veel minuten maken", weet hij uit eigen ervaring. "Nu kan ik alles beter relativeren, maar op dat moment was het meer een strijd met mezelf."

Van Leer over zijn eigen tijd bij Ajax

Van Leer maakte in 2017 de overstap naar Ajax en vertrok drie jaar later weer uit de Amsterdam ArenA. "Ondanks dat ik met aardig wat verwachtingen naar Amsterdam ging, is het helaas wel een teleurstelling geworden. De blessures hielpen zeker niet mee en na mijn achterste kruisband blessure heb ik eigenlijk nooit meer het niveau gehaald van daarvoor", blikt de doelman terug op zijn periode in de hoofdstad.  Van Leer noemt het ontzettend jammer, "maar ik kan niemand van de club iets kwalijk nemen. Ze hebben mij de kans gegeven en ik heb die niet gepakt. De andere kant van topsport zullen we maar zeggen".

"Maar ik ben trots om het shirt gedragen te hebben en de kleedkamer te hebben gedeeld met zoveel succesvolle voetballers, maar vooral mooie karakters", meent hij. Na zijn periode bij Ajax, droeg de doelman nog de shirts van NAC (2018-2019) en Sparta (2020-2022), voordat hij zijn handschoenen aan de wilgen hing. Tegenwoordig is hij makelaar aan de Costa del Sol.

Van Leer en Lieke Martens in verwachting

Het leven bevalt hem heel erg goed en hij kan op een mooie loopbaan terugkijken. "Ik heb fantastische momenten mogen meemaken tijdens mijn carrière en ben daar zeer dankbaar voor. Maar nu geniet ik eigenlijk veel meer dan tijdens mijn carrière en waardeer ik heel erg de vrijheid en flexibiliteit die ik heb", zo geeft hij aan. "Ook kan ik naar Parijs gaan wanneer ik wil om bij m’n vrouw te zijn."

Van Leer trouwde in de zomer van 2023 met Lieke Martens, speelster van Paris Saint-Germain. Een jaar later maakte het gelukkige koppel bekend voor het eerst in verwachting te zijn van een kindje. "Het leven in Spanje is fantastisch en ik help mensen aan hun droomhuis onder de zon. Hele mooie combinatie", zo sluit hij af. Van Leer is onder de indruk van Justin Bijlow, die in zijn ogen klaar is voor de Premier League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers