Frenkie en Memphis hebben streepje voor bij Van Gaal: "Ik houd een plaatsje vrij"

Louis van Gaal zal in zijn WK-selectie zolang mogelijk een plek vrijhouden voor Frenkie de Jong en Memphis Depay. De bondscoach van Oranje selecteerde in het verleden alleen spelers die een basisplaats hadden bij hun club, maar ziet daar vanaf.

"Dat dogma heb ik al lang losgelaten, anders had ik bijvoorbeeld Steven Bergwijn niet geselecteerd", vertelt Van Gaal op de persconferentie in aanloop naar het Nations League-duel met België. "Memphis en De Jong zijn twee heel belangrijke spelers die weg zijn gegaan. Ik heb ze een hart onder de riem gestoken: ik hou zolang mogelijk een plaats voor jullie vrij, maar jullie moeten wel fit zijn".

"Dat het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum is, geldt zeker voor het WK, maar ik moet erop vertrouwen dat ze fit zijn als ze dat zeggen", gaat de 71-jarige keuzeheer verder. "Zij hebben zoveel betekend voor dit Nederlands elftal, daar moet ik een plaats voor vrijhouden. Omdat we toch 26 spelers mogen selecteren, kan ik dat makkelijk doen".

Van Gaal geeft tegelijkertijd aan dat spelers die de WK-kwalificatiecyclus en de Nations League-wedstrijden hebben gespeeld 'een plusje voor hebben'. "Die hebben de volledige ontwikkeling meegemaakt. Dat heeft Arnaut Danjuma amper meegemaakt bijvoorbeeld, dus hij heeft een minnetje. Maar als hij in grootse vorm is, ga ik hem natuurlijk meenemen".