Heracles hoopt op stunt in Amsterdam

Ajax speelt zondag in de Johan Cruyff Arena tegen Heracles Almelo. De aftrap is om 16:45 uur. Dit is meteen de laatste wedstrijd van speelronde 21. Ajax hoopt de goede reeks door te zetten, al wil tegenstander Heracles daar natuurlijk een stokje voor steken.

Start van het seizoen

Ajax heeft het hele seizoen nog maar twee keer verloren, thuis tegen FC Utrecht en AZ. Verder heeft Ajax slechts vijf tegentreffers gekregen over het gehele Eredivisie-seizoen. Dat zijn er veertien minder Feyenoord (negentien), de nummer twee als het gaat om clubs met minste aantal tegendoelpunten. Heracles incasseerde al 27 tegentreffers en verloor dit seizoen al tien keer. De club uit Almelo begint deze speelronde op de veertiende plek.

Historie Ajax-Heracles

De heenwedstrijd werd overigens een verrassende 0-0, waarin beide keepers uitblonken. Heracles maakte in die wedstrijd goed gebruik van de counter, maar Remko Pasveer stond toen goed te keepen. In de recente geschiedenis heeft Ajax het vooral in uitwedstrijden lastig tegen Heracles. Zo wisten de Amsterdammers van de laatste vijf uitduels er maar één te winnen. Thuis wint Ajax wel vaker van Heracles, zo werd het vorige duel tussen de twee eredivisionisten een simpele 5-0 zege voor de Ajacieden.

Heracles druk op transfermarkt

Beide teams zijn de voorbije weken actief geweest op de transfermarkt. Zo haalde Ajax Brian Brobbey (RB Leipzig) en Mohammed Ihattaren (Juventus) binnen en verkocht de ploeg van Erik ten Hag David Neres aan Shaktar Donetsk. Verder bleef het stil in Amsterdam, ondanks geruchten over eventuele transfers (Bergwijn).

Heracles nam in totaal afscheid van vier spelers: Jeremy Cijntje (FC Den Bosch), Delano Burgzorg (1. FSV Mainz 05), Mohamed Amissi (Roda JC) en Alessandro Damen (ADO Den Haag). Vooral het vertrek van clubtopscorer Delano Burgzorg zal als een enorme tegenvaller voelen. Ook trok Heracles vier spelers aan: drie aanvallers en een verdediger.

Zo komt Justin Hoogma over van 1899 Hoffenheim, Emil Hansson van Fortuna Sittard en Anas Ouahim van SV Sandhausen. Ook heeft de ploeg van Frank Wormuth Samuel Armenteros teruggehaald. De 31-jarige Zweedse spits speelde al twee keer eerder bij Heracles. Dat deed hij tussen 2009 tot 2013 en ook werd hij in de zomer van 2016 teruggehaald naar Heracles. Dat avontuur duurde toen maar een jaar.

Afwezigen

Ajax mist komende zondag zes spelers, onder wie twee keepers. Maarten Stekelenburg en Andre Onana zijn er beiden niet bij, Stekelenburg kampt al sinds het begin van het seizoen met een liesblessure. Andre Onana is met  Kameroen nog altijd in de race voor de Afrika Cup. Hij neemt het donderdagavond op tegen Egypte in de halve finale. Verder mist Ajax huurling Brobbey, die na zijn goal tegen PSV het veld moest verlaten met een gescheurde binnenband in de knie. De verwachting is dat hij begin maart weer inzetbaar is bij Ajax. Ook Sean Klaiber (gescheurde kruisband) en Mohammed Kudus (gebroken ribben) zijn nog een tijdje uit de roulatie.

Voor Edson Alvarez is het afwachten geblazen. De Mexicaan speelde afgelopen zondag op maandagnacht met Mexico tegen Costa Rica, waar hij in de rust het veld moest verlaten met een nog onbekende blessure. Ook verdediger Martinez speelde deze week interlands. Hij wordt zondag 'gewoon' in de basis verwacht, hetzelfde geldt voor de Braziliaan Antony. Spits Sebastien Haller is waarschijnlijk ook weer van de partij. Zijn Ivoorkust verloor in de achtste finale van de Afrika Cup na penalty’s van Egypte. Of hij meteen in de basis start tegen Heracles, is nog de vraag.

Ook Heracles mist het nodige aantal spelers. De ploeg van Frank Wormuth mist vooral veel aanvallende krachten. Zo zijn Kaj Sierhuis, Melih Ibrahimoglu, Kasper Lunding en Ismail Azzaoui allemaal geblesseerd. De laatste, de Belgische rechtsbuiten, ligt er voor het rest van het seizoen uit na een knieblessure die hij opliep tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord in december. Ook de talentvolle verdediger Elias Oubella is geblesseerd. Verder is Rai Vloet disciplinair geschorst door de club na het noodlottige ongeval dat hij veroorzaakte in november 2021.

Mogelijke opstellingen

Ajax (4231): Pasveer, Mazraoui, Timer, Martinez, Blind, Klaassen, Gravenberch, Antony, Berghuis, Tadic©, Haller

Heracles (4231): Blaswich©, Fadiga, Rente, Hoogma, Quagliata, Kiomourtzoglou, Schoofs, Laursen, de La Torre, Başaçıkoğlu, Armenteros