"Als Simons zo doorgaat, kan hij mee naar het WK"

Bondscoach Louis van Gaal zou er verstandig aan doen om Xavi Simons mee te nemen naar het WK in Qatar, vindt Jan Poortvliet. De voormalig Oranje-international is erg gecharmeerd van de negentienjarige PSV'er.

"Als Simons zo doorgaat, kan hij mee. Dat mannetje heeft in een paar maanden tijd heel veel laten zien", zegt Poortvliet in gesprek met Voetbal International. "Zijn leeftijd maakt niet uit. Ik zou juist voor jonkies kiezen, want die willen zich bewijzen".

In de ideale WK-opstelling van Poortvliet is echter geen plek voor Simons. De oud-verdediger geeft op het middenveld de voorkeur aan Frenkie de Jong, Steven Berghuis en Cody Gakpo. "De Jong staat voor de verdediging".

"Mocht Oranje iets verdedigender moeten spelen, dan is Jordy Clasie de tweede man achter Gakpo", voegt Poortvliet eraan toe. "Clasie beheerst alles, heeft een lange bal, schuwt het poetswerk niet en heeft de drive om erbij te komen in de aanval".

Onder de lat zou Poortvliet kiezen voor ervaring. "Bij mij staat Jasper Cillessen gewoon op doel, op basis van zijn ervaring. Justin Bijlow begon heel goed, maar ik heb het idee dat hij nu af en toe wat twijfels heeft", aldus de negentienvoudig international.