Deze 'halve-Nederlander' werd niet opgeroepen door Spanje dit EK

De Spaanse bondscoach Luis de la Fuente deed deze zomer geen beroep op Marco Asensio. Dit was een enorme tegenvaller voor de 28-jarige aanvaller, afkomstig van een Nederlandse moeder. In plaats van hem koos de bondscoach onder andere voor het 16-jarige talent Lamine Yamal.

Is Asensio Nederlands?

Marco Asensio Willemsen, geboren in Spanje, is afkomstig van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder, Gilberto Asensio en Maria Willemsen. Hierdoor heeft hij altijd de keuze gehad om voor beide nationale ploegen uit te komen. Ondanks dat de vleugelaanvaller vernoemd is naar Nederlandse voetballegende Marco van Basten, koos hij toch voor het Spaanse nationale elftal. Dit zal mede komen doordat hij bijna zijn hele leven in Spanje heeft gespeeld, onder andere voor Real Madrid.

Verrassende afwezige tijdens dit EK

Asensio was een van de opvallende namen die ontbrak op de lijst van bondscoach De la Fuente. De linkspoot vertrok in de zomer van 2023 transfervrij naar Paris Saint-Germain, nadat hij zeven jaar uitkwam voor Real Madrid. In Frankrijk kende Asensio echter geen geweldig seizoen. Hij speelde slechts negentien keer in de Ligue 1 en scoorde vier keer.

De Spaanse bondscoach gaf enkel dit als uitleg tijdens een uitgebreide persconferentie voor het EK: "Ik bewonder hem, maar laten we ons concentreren op degenen die hier zijn en hen de aandacht geven die ze verdienen." Spanje neemt het op tegen Engeland, een aantal spelers uit de Spaanse selectie speelt in de Premier League en zal dus tegenover bekenden komen te staan. Wie dat zijn, lees je hier

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers