Jaap Stam adviseert Timber: "Hij moet nu niet een keuze maken voor het geld of de naam"

Jurriën Timber maakt een pittig seizoen door in Amsterdam, waar Ajax naast alle prijzen heeft gegrepen en de resultaten wisselvallig zijn. Hoewel in de Johan Cruijff ArenA men de 21-jarige verdediger graag ziet blijven, aast Timber op een droomtransfer. In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft Jaap Stam advies over de ideale vervolgstap voor de jonge international van Oranje.

Timber stapte in zijn tienerjaren over van de jeugdopleiding van Feyenoord naar de jeugdopleiding van Ajax. In 2018 maakte hij in Amsterdam zijn debuut in het betaalde voetbal voor Jong Ajax en anderhalf jaar later speelde Timber zijn eerste duel voor Ajax 1. De daaropvolgende twee seizoenen groeide Timber uit tot basisspeler onder Erik Ten Hag en tot international onder Frank de Boer en later Louis van Gaal. Na dit seizoen hoopt Timber echter de volgende stap te maken, maar waar doet de jonge centrumverdediger goed aan? Stam is in gesprek met het AD in de mogelijke vervolgstappen van Timber gedoken, waarbij diverse opties aan bod zijn gekomen. Een langer verblijf raad de oud-voetballer niet af: "Hij is pas 21 en heeft echt veel potentie, maar hij moet nu niet een keuze maken voor het geld of de naam. Dat hebben we vaak mis zien gaan", stelt Stam, die opmerkt dat Timber in Amsterdam gegarandeerd  meespeelt voor prijzen. Stam heeft een belangrijk advies voor de jonge verdediger indien hij bij Ajax wil blijven: "Wat ik echt zou meewegen als ik hem was, is hoe en met wie Ajax terug denkt te slaan. Als blijven een optie is voor hem, moet hij zich daar misschien wel van op de hoogte laten houden", aldus Stam.

Engeland, Italië, Duitsland of Spanje?

Overige bestemming die door Stam bekeken worden zijn Manchester United, kersvers Italiaans kampioen Napoli, Bayern München en Barcelona. Stam noemt de connectie die Timber al heeft met Ten Hag een 'groot voordeel' en ziet ook de wisselvalligheid van de concurrentie als plus: "Varana is blessuregevoelig en Maguire valt tegen. United is daarom misschien wel de meest logische optie", aldus Stam. De oud-international van Oranje noemt ook Napoli, mede door de huidige speelstijl van de Italiaanse club: "Spalletti speelt het voetbal zoals ze dat bij Ajax voor ogen en hoe Timber het ook gewend is", aldus Stam.

Bayern München ziet Stam ook als mogelijke bestemming voor Timber, mede door de aanwezigheid van trainer Thomas Tuchel: "Dat is een trainer die de voetballende kwaliteiten van hem tot uiting kan laten komen. Tuchel is dynamisch en kan ook switchen naar een systeem met drie centrumverdedigers. Timber kan dan ook als rechter centrale verdediger spelen", aldus Stam, die Bayern 'Ajax in het groot' noemt. Tot slot komt Stam nog in Spanje uit bij Barcelona, mede door de 'historische link met Ajax'. Hoewel de transfersom naar alle waarschijnlijkheid niet te betalen is door de Spaanse topclub, vindt Stam de club wel ideaal voor Timber qua speelstijl: "Ze spelen het spel wat Timber ligt. Ver voor de goal, veelal gericht op techniek", aldus Stam.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers