Waarom moet Feyenoord ook vol inzetten op de KNVB Beker?

Feyenoord en Ajax nemen het woensdag tegen elkaar op in de halve finale van de KNVB Beker. Na afgelopen weekend lijkt de ploeg van Arne Slot zich te kunnen opmaken voor het eerste kampioenschap sinds 2017. Bij een eventuele tweede prijs kan het echt een historisch jaar worden.

De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd en de beker wist te winnen was namelijk in 1984. Met spelers als Johan Cruijff en Ruud Gullit werd toen de dubbel gewonnen. Ajax had Cruijff geen nieuw contract aangeboden en hij besloot daarop naar Rotterdam te gaan. In eerste instantie leek dit geen goede keuze te zijn. Ajax won met 8-2 van Feyenoord, maar zoals wel vaker: wie het laatst lacht, lacht het best. Dat was Cruijff met Feyenoord, die dus zowel landskampioen werden als de beker wonnen.

Er zijn in totaal drie seizoenen dat Feyenoord de dubbel won. In 1964/65, 1968/69 en dus in het seizoen 1983/84. Ook in 1973/74 werden er twee grote prijzen gewonnen door de Rotterdammers. Zij werden toen kampioen van Nederland en wonnen daarnaast de voorloper van de UEFA Cup. In dat team speelde bijvoorbeeld Willem van Hanegem en Jan Boskamp.

Unieke prestatie

Voor de ploeg van Slot lonkt dus een historische prestatie. Als het Feyenoord zou lukken om naast het landskampioenschap en de beker ook nog de Europa League te winnen, dan is dat een unieke prestatie. Nog nooit won Feyenoord drie grote prijzen in één seizoen. Een mooie stip aan de horizon voor Slot en zijn selectie.

Ook interessant