Racisme-rel Fernández: teamgenoten ontvolgen, statement van Chelsea

Spelers van het Argentijnse nationale elftal, met name Enzo Fernández, zijn in opspraak geraakt vanwege het zingen van een racistisch lied richting Frankrijk. De Franse voetbalbond laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.

Na de overwinning in de Copa América vierde de selectie van Argentinië feest in de bus, waarbij Fernández een livestream op Instagram startte. Tijdens deze livestream zong de middenvelder een lied dat eerder door Argentijnse fans gezongen werd tijdens het WK 2022, waarin Frankrijk werd bespot.

Argentijnen discrimineren Fransen met bespottelijk lied 

Het betreffende lied, dat in Argentinië bekend is, bevat discriminerende teksten over het Franse nationale team en specifiek over Kylian Mbappé. De tekst luidt: "Ze spelen voor Frankrijk, maar hun ouders komen uit Angola. Hun moeder komt uit Kameroen en hun vader uit Nigeria. Maar op hun paspoort staat Frans."

In de livestream was duidelijk te horen dat Fernández en enkele andere spelers ten minste het gedeelte over Angola zongen. Kort daarna stopte Fernández abrupt de live, mogelijk vanwege een waarschuwing van een staflid of speler op de achtergrond. Ondanks deze waarschuwing, ging Fernández aanvankelijk door met de uitzending.

Chelsea-teamgenoten halen uit naar Fernandéz

Via X haalt Wesley Fofana hard uit zijn teamgenoot Enzo Fernández. De Franse verdediger van Chelsea postte de video met 'Voetbal in 2024: ongeremd racisme' als bijschrift. Samen met landgenoot en teamgenoten Axel Disasi en Malo Gusto besloten ze Fernández te ontvolgen op Instagram. Later volgde zelfs een statement van de club, waarin het 'alle vormen van discriminerend gedrag volstrekt onaanvaardbaar' noemt. 

Franse bond klaagt Argentinië aan

Daags na het viraal gaan van de beelden, kwam de Franse voetbalbond met een statement. De FFF geeft aan stappen te ondernemen richting de Argentijnen en de FIFA. 'Gezien de ernst van deze schokkende opmerkingen, die in strijd zijn met de waarden van sport en mensenrechten, heeft de voorzitter van de bond besloten om zijn Argentijnse collega en de FIFA direct voor de rechter te dagen en een klacht in te dienen wegens racistische en discriminerende opmerkingen', klinkt het.

Enzo Fernández biedt excuses aan na lied over Franse voetballers

Via zijn Instagram heeft Enzo Fernández zijn excuses aangeboden. "Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden voor een video die tijdens de viering van het nationale team op mijn Instagram-kanaal is geplaatst. Het nummer bevat zeer beledigend taalgebruik en er is absoluut geen excuus voor deze woorden", begint hij. "Ik ben tegen alle vormen van discriminatie en ik bied mijn excuses aan voor het feit dat ik werd meegesleept in de euforie van de viering van onze Copa America. Die video, dat moment, die woorden, weerspiegelen niet mijn overtuigingen of mijn karakter. Het spijt me oprecht."

Dit was de Copa América-finale: chaos, tranen en winnend Argentinië.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers