OP EEN RIJTJE: hoe zwaar is het resterende Eredivisie-programma van jouw club?

De Eredivisie heeft nog maar acht speelrondes te gaan dit seizoen. Het belooft bijzonder spannend te worden op verschillende plekken op de ranglijst. Het resterende programma gaat een grote rol spelen in welke club, waar eindigt. Opta Analyst zocht uit hoe makkelijk (of juist moeilijk) de Nederlandse clubs het nog gaan krijgen voor het restant van dit seizoen op basis van de 'Power Ranking' van de teams in de Eredivisie.

Bovenaan staat FC Emmen, die daarmee dus het meest lastige programma hebben van alle Eredivisie-clubs en dat lijkt slecht nieuws voor de club uit Drenthe. De Emmenaren staan momenteel op de zestiende plaats en treffen in hun komende acht wedstrijden nog maar één team die in het rechterrijtje bivakkeert voorafgaand aan speelronde 27. FC Emmen staat nog uitduels tegen Ajax, sc Heerenveen, AZ en FC Utrecht te wachten en daarnaast komen onder meer Feyenoord en FC Twente nog op bezoek in Drenthe.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vitesse zou daarentegen juist de makkelijkste resterende programma hebben. De Arnhemmers staan slechts drie punten boven de zestiende plaats, maar hebben een relatief makkelijk programma als men de data van Opta mag geloven. Vitesse eindigt het seizoen met het meest lastige duel, namelijk Feyenoord-uit. Daarvoor ontvangt men onder meer degradatiekandidaten Excelsior, SC Cambuur en FC Groningen. Er gloort hoop aan de horizon in Arnhem.

Top-4

Volgens de statistieken kent Feyenoord het makkelijkste programma van de top-4. De Rotterdammers staan zes punten boven de nummer 2 Ajax en hebben alle wedstrijden tegen de concurrentie al gespeeld. De grootste valkuilen in het resterende programma voor Feyenoord zijn Sparta en FC Utrecht (beiden linkerrijtje). 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

AZ kent volgens de gegevens van Opta het moeilijskte programma van de top-4. De Alkmaarders staan momenteel op de vierde plaats, maar kunnen gezien het resterende programma niet omhoog kijken. AZ speelt nog tegen directe concurrenten Ajax en PSV en treft alleen FC Emmen als team lager geklasseerd dan plek 12. 

De strijd om plek 2 zal naar alle waarschijnlijkheid tot het laatste moment gaat tussen PSV en Ajax. De Amsterdammers bekleden momenteel die plek met PSV op twee punten achterstand. Volgens de gegevens kent Ajax het makkelijkste programma van de twee. Zowel Ajax als PSV treffen AZ nog en staan nog in een onderling duel tegenover elkaar. De Amsterdammers treffen in de vorm van FC Emmen en FC Groningen echter twee 'makkelijke' tegenstanders, terwijl PSV het nog opneemt tegen Sparta, NEC én sc Heerenveen. Het belooft onogetwijfeld een spannende strijd te worden.

Feyenoord-doelman vertrekt