Top10 culthelden Ajax

Ajax heeft in haar rijke geschiedenis heel wat culthelden gekend. Van Mido die met een schaar naar Zlatan gooide, tot ‘taxichauffeur’ Ivan Gabrich en mentor Heiko Westermann. Dit zijn de top 10 culthelden van Ajax.

Marko Pantelic

Ajax pikte Marko Pantelic in de zomer van 2009 transfervrij op bij Hertha BSC. De Servische spits was meteen een blikvanger. Zo had hij kenmerkend lang haar en een bijzonder motoriek. De Amsterdammers boden Pantelic een contract van één jaar aan. In zijn eerste paar wedstrijden voor Ajax, kreeg de spits kritiek over zich heen. Toch begon het op een gegeven moment aardig te lopen en scoorde Pantelic regelmatig. Met zijn hattrick tegen Vitesse (1-5 winst), werd hij razend populair bij de fans. Hij oogde soms wat moe, maar had veel zelfvertrouwen en was altijd positief. Ondanks zijn populariteit, bleef de samenwerking beperkt tot één seizoen. Hierin won Pantelic nog wel de beker met Ajax en staan zijn cijfers op 21 doelpunten en 9 assists in 38 duels.

Mido

Ahmed ‘Mido’ Hossam kwam Ajax, op aandringen van hoofdtrainer Ronald Koeman, in de zomer van 2001 versterken. De Egyptische aanvaller kwam voor 4,2 miljoen euro over van KAA Gent. In zijn eerste seizoen was hij goed voor 12 doelpunten in de Eredivisie, waardoor hij een groot aandeel had in het kampioenschap. Mido trok buiten het veld vooral aandacht, zo parkeerde hij eens zijn peperdure Ferrari voor de ingang van de vertrekhal op Schiphol. Bij zijn terugkomst zag hij dat zijn auto daar niet meer stond. Woedend haalde hij verhaal bij de Marechaussee toen hij te horen kreeg dat zijn auto was weggesleept. Mido kreeg daarnaast vaak kritiek over zijn gewicht, maar zelf leek hij zich hier niet druk over te maken. In zijn tijd bij Ajax gooide hij ook eens een schaar naar het hoofd van Zlatan Ibrahimovic, uit woede. Na een ruzie met Koeman werd Mido teruggezet naar Jong Ajax. Vervolgens werd hij verhuurd aan Celta de Vigo, en kreeg hij in de zomer van 2003 te horen dat hij niet meer welkom was in de selectie van het Ajax van Ronald Koeman.

Mido werd voor 12 miljoen euro aan Olympique Marseille verkocht. Na avonturen in Frankrijk, Italië, Engeland en zijn thuisland Egypte, tekende Mido in de zomer van 2010, op advies van hoofdtrainer Martin Jol, een eenjarig contract bij Ajax. Bij zijn terugkomst waren er meteen al problemen. Zo kampte de speler met een blessure en had hij overgewicht. Na een slecht seizoen ontstond er een crisis bij Ajax, Jol werd ontslagen en nieuwe trainer Frank de Boer had Mido niet in zijn plannen staan. Na twee periodes waarin Mido in 63 wedstrijden goed was voor 26 doelpunten en 13 assists, liet hij Ajax definitief achter zich.

Andy van der Meijde

Onder Co Adriaanse brak Andy van der Meijde in 2000 door bij Ajax. Hij speelde nog een tijd samen met Mido en Zlatan Ibrahimovic.

Ibrahimovic noemde Van der Meijde jaren later één van de beste vleugelspelers waarmee hij ooit heeft gespeeld. In zijn periode bij Ajax was Van der Meijde een gelukkig man, zo stond hij na 122 wedstrijden voor de club, op 21 treffers en 33 assists. Zijn bijzondere manier van juichen deed het erg goed bij de fans. Ondanks zijn goede tijd, werd hij met tegenzin aan Internazionale verkocht in de zomer van 2003. Van der Meijde zou smekend nog hebben gebeld naar Ajax of hij mocht terugkomen. Na zijn vertrek ging zijn carriėre hard omlaag.

Ivan Gabrich

Het avontuur van Argentijn Ivan Grabrich duurde maar kort bij Ajax. In de zomer van 1996 werd hij voor 4,8 miljoen naar Amsterdam gehaald. De boomlange aanvaller, afkomstig van Newell's Old Boys, werd binnengehaald als de grote versterking voor Ajax, maar bleek al snel een spits die zelden het net vond. Na tien wedstrijden waarin hij de kans kreeg om zijn waarde te tonen, werd duidelijk dat hij een van de grootste miskopen in de geschiedenis van de club was. Er deden zelfs geruchten de ronde dat Gabrich eigenlijk geen voetballer was, maar een taxichauffeur. Bovendien was na die tien wedstrijden nog steeds niet duidelijk of de aanvaller links- of rechtsbenig was.

Dmitri Bulykin

Dmitri Bulykin werd in het seizoen 2010/2011 door ADO Den Haag van Anderlecht gehuurd. Voorafgaand het seizoen waren de verwachtingen van de 30-jarige Bulykin niet heel hoog. Na twee doelpunten in zijn eerste wedstrijd, liet de Russische spits zich meteen zien. Hij ontpopte zich tot één van de grote sensaties in de Eredivisie, door 21 doelpunten te scoren in de Eredivisie. Nadat hij terugkeerde bij Anderlecht, pikte Ajax hem in de zomer van 2011 gratis op. In de Eredivisie stond hij inmiddels al wat bekend als cultheld, mede vanwege zijn kenmerkende lange haar en zijn bouw. In zijn eerste en enige seizoen bij Ajax was hij goed voor 10 doelpunten en 3 assists in 26 wedstrijden en werd hij landskampioen. In de zomer van 2012 nam FC Twente hem transfervrij over.

Jeroen Verhoeven

Jeroen Verhoeven speelde vanaf jonge leeftijd al in de jeugd van Ajax, maar tot een doorbraak bij de club kwam het niet. Na een periode bij RKC Waalwijk, groeide Verhoeven bij FC Volendam uit tot een echte cultheld in de Eredivisie. Dit kwam vooral door zijn forse postuur, maar desondanks liet de doelman zien goed te kunnen keepen. Hij speelde zich in de kijker bij Ajax, die hem in de zomer van 2009 voor drie ton terug naar Amsterdam haalde. Bij Ajax had hij nooit zicht op de eerste plek onder de lat en nam hij genoegen met een reserverol. In drie seizoenen kwam hij tot zes duels voor de club.

Heiko Westermann

Op aanraden van Rafael van der Vaart werd Heiko Westermann in de zomer van 2016 naar Ajax gehaald. De routinier had 27 interlands achter zijn naam staan bij Duitsland en moest de club een bak ervaring brengen. En ervaring brengen deed hij zeker, zo ontwikkelde hij zich tot een belangrijke mentor voor de jongere spelers van Ajax. Hij kwam zelf nauwelijks tot speeltijd, maar door zijn rol binnen de ploeg werd hij gewaardeerd door de fans van de Amsterdammers. Na acht wedstrijden in één seizoen trok Westermann medio 2017 naar Austria Wien om daarna zijn carrière af te sluiten.

Mitchell Dijks

Mitchell Dijks werd door Ajax bij de jeugd van FC Volendam weggeplukt. De 1,94 meter lange linksachter debuteerde in 2012 voor de Amsterdammers. In totaal speelde Dijks twee periodes bij Ajax. Hierin schopte hij het tot 80 wedstrijden. De linksachter werd vaak afgeschreven bij de Amsterdammers, maar maakte toch regelmatig zijn minuten. In de interviews toonde Dijks zich altijd als een open boek, wat hem populair maakte bij de aanhang van Ajax.

Trainer Frank de Boer was kritisch op de speler, zo vertelde hij eens dat de speler zich te veel bezighield met randzaken.

Hyun-Jun Suk

Het verhaal van Hyun-Jun Suk is een bijzondere. De Zuid-Koreaanse spits kwam naar Nederland om bij trainer Martin Jol te vragen of hij stage mocht lopen. Na meerdere keren aandringen verwelkomde Jol, Suk op de training en werd hij bij de selectie gehaald. De spits was niet de beste speler, maar bracht veel inzet. Dit maakte hem enorm gewaardeerd bij de Ajax-aanhang. Iedere Ajacied gunde hem een treffer, maar in zes duels wist hij het net nooit te vinden. Ajax liet hem medio 2011 naar FC Groningen vertrekken.

Dani

Rondom Dani gebeurde er veel bij Ajax. De Portugees had enorm veel talent, maar wist dit nooit te benutten. Hij stond ook wel te boek als de nachtburgemeester van Amsterdam, zo was Dani vaak te zien in nachtclub en was hij naast zijn populariteit bij de Ajax-aanhang, razend populair bij de vrouwen. Zijn flamboyante levensstijl eiste uiteindelijk een tol op zijn carrière, zo stopte hij op jonge leeftijd als voetballer. Bij Ajax kwam hij in vier jaar tijd tot 98 duels, waarin hij 17 doelpunten maakte en negen keer een assist gaf.