Gertjan Verbeek aan de bak bij Almere City: zo verliep zijn trainersloopbaan tot nu toe

Gertjan Verbeek is een van de bekendste trainers van het moment in Nederland. De oefenmeester is inmiddels toe aan zijn elfde uitdaging in zijn loopbaan als coach. Maandag tekende hij namelijk bij Almere City FC. Wij zetten zijn loopbaan tot nu toe op een rij.

1994 - 2001: Assistent-trainer bij SC Heerenveen

Gertjan Verbeek speelde van 1984 - 1994 voor sc Heerenveen. In die periode werd hij ook een seizoen verhuurd aan Heracles. Na zijn carrière ging de voormalig verdediger aan de slag als assistent-trainer bij het eerste elftal. Dat was in de periode dat Foppe de Haan hoofdtrainer was. 

2001 - 2004: Heracles

In 2001 mocht Verbeek voor het eerst op eigen benen staan als hoofdtrainer. Heracles, toen nog uitkomend in de Eerste Divisie, gaf hem die kans. Verbeek trok de club langzaam omhoog in de Eerste Divisie. Met de ploeg uit Almelo werd hij 15de, 8ste en twee keer 4de. Het eerste jaar na het vertrek van Verbeek promoveerde Heracles naar de Eredivisie.

2004 - 2008: SC Heerenveen

Vanwege zijn goede prestaties bij Heracles werd Verbeek de opvolger van Foppe de Haan bij sc Heerenveen. Hij moest daar de goede prestaties van zijn voorganger een vervolg geven. In Friesland werd Verbeek drie keer 5de en een keer 7de. Hij wist zich alle vier de jaren te plaatsen voor de UEFA Cup. 

2008 - 2009: Feyenoord

De goede prestaties van Verbeek bij Heracles en Heerenveen bleven niet onopgemerkt bij de top in Nederland. In 2008 kreeg hij de kans bij Feyenoord. De start was echter dramatisch. Dit kwam mede door het grote aantal geblesseerde spelers. Lang kreeg Verbeek het vertrouwen van het bestuur, maar nadat de spelersgroep meldde dat ze geen vertrouwen meer hadden in de coach werd hij in januari ontslagen. Feyenoord stond toen op de 12de plek in de Eredivisie.

2009 - 2010: Heracles

Na zijn ontslag bij Feyenoord keerde Verbeek terug bij Heracles. Hier bleef hij één seizoen. Met de ploeg uit Almelo werd hij knap 6de. Aan het einde van het seizoen werd bekend dat hij de overstap zou maken naar AZ.

2010 - 2013: AZ

In de eerste twee jaar met AZ werd Verbeek twee keer 4de. In het seizoen 2012/13 won Verbeek de KNVB Beker met de ploeg uit Alkmaar. In de competitie eindigde AZ op een teleurstellende 10de plek. Het begin van het seizoen 2013/14 was goed voor AZ, maar een dag na de 2-1 zege tegen PSV werd Verbeek ontslagen. Dit zou zijn geweest vanwege een gebrek aan chemie tussen de spelersgroep en de trainer.

Verbeek won in 2013 de KNVB Beker met AZ
gertjan verbeek loopbaan almere city fc

2013 - 2014: FC Nürnberg

Een maand na zijn ontslag bij AZ tekende Verbeek bij Bundesliga-club FC Nürnberg. Verbeek wist met de club geen potten te breken in de competitie. Er werd zelfs zo lang niet gewonnen dat de trainer zijn baard liet staan, net zo lang tot er weer een wedstrijd werd gewonnen. Dit duurde een behoorlijke tijd. Eind april werd Verbeek ontslagen en Nürnberg degradeerde een maand later uit de Bundesliga.

2014 - 2017: VfL Bochum

In december van het jaar 2014 werd Verbeek aangesteld bij 2.Bundesliga-club VfL Bochum. Met die club werd hij 11de, 5de en 9de. In de zomer van 2017 werd Verbeek ontslagen.

2017 - 2018: FC Twente

In oktober 2017 werd Verbeek aangesteld bij FC Twente. De club uit Enschede zat in een sportieve crisis en verkeerde in degradatienood. De trainer boekte slechts één overwinning in 18 duels en werd in maart ontslagen. Later zou FC Twente degraderen.

Verbeek in zijn periode als trainer van FC Twente

2019 - 2020: Adelaide United

In 2019 koos Verbeek voor zijn derde avontuur in het buitenland. Met het Australische Adelaide United won de trainer de beker. Vanwege de coronacrisis heeft Verbeek in 2020 zijn contract laten ontbinden. Hij kreeg geen salaris meer en er was geen garantie dat er in het volgende seizoen weer gevoetbald zou worden.

2021 - heden: Almere City FC

Maandag 7 juli werd bekend dat Verbeek aan de slag gaat bij Almere City FC. Hij heeft een tweejarig contract getekend bij de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. De doelstelling is om te promoveren naar de Eredivisie.

De trainerscarrière van Verbeek: de eerste periode bij Heracles ontbreekt in dit rijtje.