Wie moet Schmidt opvolgen bij PSV? Vijf mogelijke kandidaten op een rij!

Roger Schmidt vertrekt komende zomer bij PSV. In december 2021 kwam al het nieuws naar buiten dat RB Leipzig in hem geïnteresseerd zou zijn, maar Schmidt wees het aanbod toen af. Sindsdien stond de deur wel open voor een vertrek aankomende zomer en is dat nu definitief het geval. Maar wie kan de Duitser het beste opvolgen bij PSV? Dat zoeken wij uit!

Verwachting was groot

De Duitse trainer kwam bij PSV binnen als een coach die zijn teams laat spelen als een mix van de stijlen van Jürgen Klopp en Pep Guardiola. Alleen is het er bij PSV niet helemaal uitgekomen. De trainer won in totaal maar één prijs met PSV, dit was de Johan Cruijff Schaal van 2021. Hij was de eerste buitenlandse trainer bij de club uit Eindhoven sinds 2001 (Eric Gerets) en de tweede Duitser ooit (Kurt Linder). Het is nu dus de vraag of PSV het wel weer aandurft met een buitenlandse trainer.

Thomas Letsch

We beginnen met de Duitse trainer van Vitesse: Thomas Letsch. De voormalig assistent van Schmidt doet het op dit moment uitstekend bij Vitesse. Hij en zijn team hebben zich geplaatst voor de knock-out fase van de Conference League en spelen goed voetbal. Letsch is één van de eerste coaches in Nederland die met een bijna onspeelbaar 5-3-2 systeem speelt en heeft tactisch alles goed op de rit. Of PSV zo snel na het vertrek van Schmidt weer met een Duitse trainer in zee gaat, is nog maar de vraag. 

Ruud van Nistelrooij

Eén van de beste spitsen die PSV gehad heeft, is een kandidaat om Schmidt op te volgen. Van Nistelrooij is momenteel trainer van Jong PSV en lijkt hiermee een goede keuze voor PSV. De voormalig international is nog wel redelijk onervaren. Zo is hij twee keer assistent geweest bij het Nederlands elftal en heeft hij de onder 19 en 18 van PSV getraind. Verder is hij nu bezig met zijn eerste echte trainersklus. Jong PSV staat negende in de Keuken Kampioen Divisie en speelt leuk, aanvallend voetbal. Van Nistelrooij staat zeker hoog op het lijstje van trainers om Schmidt op te volgen. Wel zit SC Heerenveen achter de trainer aan, dus zal PSV snel moeten schakelen.

Phillip Cocu

De voormalig trainer van PSV die van 2013 tot 2018 actief was als hoofdtrainer, staat misschien bovenaan het lijstje van technisch directeur John de Jong. Cocu won als trainer drie keer de Eredivisie met PSV, één keer de KNVB beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Na zijn vertrek in 2018 is het alleen niet gelukt om een naam voor zichzelf te maken in het buitenland. De geboren Eindhovenaar moest in zijn eerste seizoen bij Fenerbahçe al zijn spullen pakken en ook bij Derby County is het niet gelukt om indruk te maken. De oud-middenvelder is nu clubloos en kan per direct beginnen bij PSV.

Henk Fraser

De huidige coach van Sparta Rotterdam heeft aangegeven te vertrekken na dit seizoen, wat dus betekent dat hij voor PSV een goede kandidaat is om in diezelfde zomer Schmidt op te volgen. Fraser is geboren in Paramaribo en speelde voor onder meer Feyenoord en FC Utrecht. Ook heeft de trainer al eens eerder gewerkt bij PSV, dit deed hij van 2009 tot 2011. Hier werkte hij toen in de jeugd. Fraser is op dit moment ook de huidige assistent van bondscoach Louis van Gaal. De oud-verdediger heeft als trainer vooral een naam voor zichzelf gemaakt bij ADO Den Haag en Vitesse. Met Sparta Rotterdam haalde hij vorig seizoen zelfs de play-offs voor Europees voetbal.

Kees van Wonderen

Met de bijnaam wonderboy kan je het bijna niet fout doen.Kees van Wonderen is op dit moment de hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, waarmee hij het prima doet. De vijfvoudig oud-international is sinds 2020 de trainer van de Eagles en promoveerde in deze periode naar de Eredivisie. Go Ahead is zijn eerste club in het betaalde voetbal, wel was de oud-verdediger vaak assistent. Dit was hij van FC Twente in 2008 tot 2010 en 2013 tot 2015. Ook was Van Wonderen assistent van het Nederlands elftal van 2018 tot 2019. Met het Nederlands elftal O17 won de trainer het EK in 2018. Hij laat zijn teams vooral spelen in het 4-3-3 systeem of het 4-2-3-1 systeem, wat perfect past bij de spelers van PSV. Zeker een trainer om op het lijstje te zetten voor John de Jong. Het contract van wonderboy loopt tot medio 2022.

Feyenoord-doelman vertrekt