UEFA presenteert vervanger voor oefeninterlands: De 'Nations League'

UEFA presenteert vervanger voor oefeninterlands: De 'Nations League'

De UEFA heeft met de Nations League een vervanger gevonden voor de huidige oefeninterlands. De Europese voetbalbond maakte woensdagmiddag de regelgeving en opzet bekend. Via de Nations League kunnen ook tickets voor het EK 2020 worden verdiend. De competitie kan dus als vangnet dienen voor landen die zich niet via de reguliere kwalificatie-reeks naar het EK weten te spelen.

Vier divisies die verdeeld worden in poule's
Alle 55 UEFA-landen doen mee aan het toernooi en de deelnemers worden via de UEFA-ranking verdeeld over vier divisies, op basis van niveau dus. Die vier divisies worden in de Nations League herverdeeld in vier groepen. In de twee sterkste divisies wordt er gespeeld in vier groepen van drie landen. Alleen de hoogstgeplaatste teams van de vier groepen in hoogste divisie belanden in de eindronde. Deze wordt in de zomer van 2019 afgewerkt en bestaat uit twee halve finales, een troostfinale en de finale.

Promotie en degradatie
In de lagere divisies wordt gestreden om promotie en degradatie. De vier groepswinnaars van de drie laagste divisies promoveren, terwijl de vier hekkensluiters in de groepen degraderen. Het Europese eindtoernooi bestaat net als in 2016 uit 24 deelnemers. Twintig landen plaatsen zich via de reguliere kwalificatie: er worden tien kwalificatiepoules geformeerd, waarvan de toptwee zich plaatst voor het EK.

Plaatsing voor EK via Nations League
De resterende vier tickets kunnen dus worden verdiend met de Nations League, waarbij de vier groepswinnaars strijden om een EK-ticket. Als een groepswinnaar zich al via de reguliere EK-kwalificatie heeft geplaatst voor het eindtoernooi, mag het land dat daarna het best geklasseerd is deelnemen aan de strijd om een EK-ticket.