Ajax-talent onthult: "Coach vroeg wie laatste twee penalty's wilden nemen"

Hij is pas 17-jaar oud en speelt pas sinds januari dit jaar bij Ajax. Toch liet trainer John Heitinga Mika Godts, met nog vier minuten in de verlenging te spelen, invallen in de bekerfinale. Het Nieuwsblad sprak met het Belgische talent na de domper tegen PSV.

Het gaat er hier een stuk harder en directer aan toe dan in Genk, maar dat ligt me", vertelt Godts. Afgelopen januari legde Ajax 1 miljoen euro neer voor het Belgische talent. "In mijn spel leg ik sowieso lef, want ik ben iemand die de bal vraagt en dan de tegenstander opzoekt, een beetje uitdaagt. Naast het veld spreek ik ook mijn gedachten uit. Ik ga hier niet tegen Dusan Tadic roepen, maar als ik zie dat iets beter kan dan zeg ik hem dat gewoon."

Ondanks dat de aanvaller pas kortgeleden in Amsterdam terechtkwam, heeft hij wel al zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht. Godts weet wel hoe dat komt: "Dat is waar Ajax voor staat, nog meer dan Genk zet het in op doorstroming van eigen jeugd. De wisselwerking tussen Jong Ajax en Ajax 1 vind ik ook top. Pas een uurtje van tevoren weet ik soms pas met wie ik meetrain, maar dat is niet erg. Het zet je met beide benen op de grond."

Penaltyreeks

In de Eredivisie maakte hij tegen Fortuna Sittard (4-0) zijn debuut. Precies drie weken later werd hij door Heitinga in de bekerfinale helemaal voor de leeuwen gegooid: "Ik kwam vier minuten voor tijd in het veld, dus veel ballen heb ik niet geraakt. Voor de penaltyreeks vroeg de coach wie er wilde trappen. De eerste drie lagen vast, de vierde lag nog open. Toen keek hij mijn kant op, dus ik hapte toe."

"Ik heb vooral veel vertrouwen in mijn traptechniek. Toen ik op de middenlijn stond had ik wel zenuwen, maar ik vind: als je alles goed doet, kun je niet missen." Dat deed de jonge Belg dan ook niet. Alleen hij en Tadic scoorden voor Ajax vanaf de stip. Door missers van Brian Brobbey, Jurriën Timber en Edson Álvarez ging PSV er uiteindelijk met de KNVB Beker vandoor.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers