Ex-arbiter haalt uit naar Kamphuis en Gözübüyük: "Decennialang een rode kaart"

Er zijn aardig wat momenten uit speelronde 15 van de Eredivisie waarover nagepraat kan worden. Zo kreeg Matthijs de Ligt een gele kaart voor een tackle op een doorgebroken speler en werd de rode kaart van Jerold Promes teruggedraaid naar geel. Oud-scheidsrechter Reinold Wiedemeijer vindt dat de arbiters dit weekend steken hebben laten vallen.

Zo vindt de 51-jarige Limburger dat Matthijs de Ligt rood had moeten krijgen tijdens PEC Zwolle - Ajax. Hij gleed in de openingsfase PEC-speler Kingsley Ehizibue onderuit, terwijl hij op weg was naar het doel van André Onana. Scheidsrechter Jochem Kuipers trok de gele kaart en daar bleef het bij. Onterecht, vindt Wiedemeijer: "Dit is al decennialang een rode kaart, echt niet zo moeilijk. Dit moet je als scheidsrechter wel herkennen. Dit is het ontnemen van een duidelijke scoringskans", zegt hij zondagavond tegen FOX Sports.

Twijfel
Volgens Wiedemeijer twijfelde Kamphuis te veel en zocht hij daarom naar een 'excuus' voor geel. "Rood is niet de meest makkelijke kleur. Je probeert altijd te zoeken: waar is de bal? Is Onana er misschien eerder bij? Hier zat de VAR overduidelijk fout."

Waar de VAR volgens Wiedemeijer ook fout zat, was tijdens VVV-Venlo - FC Groningen. Jerold Promes kreeg eerst rood na een keiharde tackle op de benen van Ritsu Doan, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük draaide dit terug naar geel na het zien van de beelden. "Ik vind het een honderd procent rode kaart. De speler komt op een dusdanig hoge snelheid aan en doet dat been ook nog omhoog", aldus Wiedemeijer. "Hij geeft hem niet de bekende doodschop, maar hij kegelt hem zo hard omver... Dan is voetbal duidelijk: dit willen we niet en dit is een rode kaart."