Deze Ajax-revelatie koerste in het begin van het seizoen af op vertrek

Youri Baas stevende afgelopen zomer af op een Ajax-vertrek door de moordende concurrentie op de linksbackpositie, maar heeft zich toch in de picture gespeeld door een positieverandering. De veelzijdige verdediger verklapt tegenover Voetbal International dat hij dit niet verwachte in het begin van het seizoen.

Wilde Youri Baas vertrekken bij Ajax?

Na zijn huurperiode bij NEC arriveerde Youri Baas in een nieuwe omgeving bij Ajax. Kersverse coach Francesco Farioli was aangesteld en belangrijkst: Ajax had vijf andere linksbacks of spelers die vaker op die positie opgesteld werden. "Dan weet je dat het weleens een moeilijk verhaal zou kunnen gaan worden: ook door de vele linksbacks die al bij Ajax in de selectie zaten. Ik stond daardoor ook wel open voor een vertrek in deze zomer", verklapt Baas.

Welke rol had Farioli in het behouden van Baas bij Ajax?

Tot zijn eigen verrassing werd Baas een opmerkelijke rol toebedeeld onder de Italiaanse oefenmeester. "Bij de eerste training van het seizoen speelden we een tactisch positiespelletje en werd ik opeens links centraal in de verdediging gezet, met Jorrel Hato naast me op de flank. We keken elkaar nog vragend aan: moeten wij niet van plek wisselen? In Jong Ajax heb ik er nooit gespeeld en vorig seizoen bij NEC ook niet: ik was gewoon altijd een linksback. Francesco Farioli is de eerste trainer die mij echt op deze positie gebruikt”, vertelt de multifunctionele Baas.

Welke linksbacks heeft Ajax ter beschikking?

Momenteel heeft Ajax twee spelers die voor een groot deel van hun carrière op de linksbackpositie hebben gefunctioneerd: Youri Baas, en Owen Wijndal. Gaston Avila en Jorrel Hato hebben ook ervaring op deze plek, maar speelden niet altijd in dit deel van de defensie. Vorig seizoen beschikten de Amsterdammers ook over Borna Sosa (Torino) en Anass Salah-Eddine (FC Twente). Ajax komt dit weekend overigens niet in actie.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers