Dit zijn de vijf redenen waarom Van der Sar moet vertrekken bij Ajax

Edwin van der Sar ligt al geruime tijd onder vuur bij Ajax. De algemeen directeur van de Amsterdammers is hoofdverantwoordelijk voor de malaise waarin de club zich bevindt. Veel fans en voetbalkenners vinden dan ook dat de oud-keeper moet vertrekken bij Ajax. Voetbalflitsen somt op wat de vijf belangrijkste redenen zijn waarom Van der Sar moet vertrekken bij de club uit de hoofdstad.

1. Sportieve prestaties Ajax zeer tegenvallend

Ajax stevent af op een doemscenario. Mochten de Amsterdammers komende wedstrijden te veel punten verliezen, zit de kans erin dat het volgend jaar uitkomt in de Conference League. Edwin van der Sar gaf eerder dit jaar aan dat hij 'er niet meer is' wanneer Ajax zijn wedstrijden in de Conference League moet spelen. Het lijkt erop dat hij met deze uitspraak zijn eigen ramen heeft ingegooid, mocht Ajax echt afzakken naar plek vier.

2. Vertrek van gerenommeerde namen

Afgelopen weken zijn er meerdere mensen opgestapt bij Ajax. Onder andere Ouaali (hoofd jeugdopleiding), Veldmate ('meesterscout') en Vanenburg (jeugdtrainer) vertrokken onlangs bij Ajax. Winston Bogarde, die twee jaar fungeerde als rechterhand van Ten Hag, vertelde laatst in het programma Rondo hoe hij door Van der Sar werd behandeld. De oud-speler van de Amsterdammers kreeg in een gesprek te horen dat er totaal geen perspectief was voor hem en dat hij jeugdtrainer moest blijven. Bogarde besloot zijn verhaal dan ook met de woorden: "zolang Van der Sar daar zit, hoeft Ajax mij niet te bellen". Naast deze gerenommeerde namen bleek ook dat Van der Sar laatst een 84-jarige archivaris van Ajax bij het grofvuil heeft gezet. De man werkte al tientallen jaren bij de Amsterdammers, maar kreeg van de algemeen directeur te horen dat hij niet meer nodig was, aldus Mike Verweij.

3. Vertrek Daley Blind

Toen Daley Blind afgelopen winterstop vertrok bij Ajax, gingen er bij veel Ajacieden alarmbellen af. Een clubicoon werd door de Amsterdammers zo aan de kant gezet. Niet alleen fans, maar ook Blind zelf sprak zich uit over de gang van zaken rondom zijn vertrek. Hij vond onder meer dat het bestuur van de club uit de hoofdstad hem niet steunde en hem zelfs tegen de fans opzette.

4. Slechte interviews 

Na het ontslag van Schreuder vond Van der Sar het zijn beurt om voor de camera te verschijnen. De boomlange oud-keeper van Manchester United pakte de microfoon tijdens een persconferentie, maar maakte daar geen goede indruk. Van der Sar struikelde over zijn woorden, kwam met vage uitspraken en werd hierom vervolgens met de grond gelijk gemaakt door onder andere Johan Derksen. 

5. Aanstellen technisch directeur

Ajax heeft na een hele lange tijd eindelijk een nieuwe technisch directeur. Sven Mislintat werd 1,5 jaar na het vertrek van Marc Overmars aangesteld als nieuwe TD. Het aanstellen van een nieuwe technisch directeur liet dus even op zich wachten en toen Van der Sar eenmaal beet leek te hebben in de vorm van Julian Ward (Liverpool), klapte ook die deal. Ajax schakelde meteen door naar Mislintat, maar het aanstellen van een nieuwe technisch directeur ging dus alles behalve soepel.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers