Voorbeschouwing Feyenoord - AZ: spanning is om te snijden!

Komende zaterdag rond een uur of negen, na het fluitsignaal van scheidsrechter Dennis Higler, gaat de bal rollen in De Kuip. AZ, de nummer twee van de Eredivisie, bezoekt koploper Feyenoord; de 94ste editie van de topper die veel invloed zou kunnen hebben op het klassement. Voetbalflitsen zet alle punten die jij moet weten vóór de wedstrijd op een rijtje!

Feyenoord heeft 'thuisvoordeel'

Op basis van de voorgaande 93 edities (zowel competitie- als bekerwedstrijden) zou Feyenoord in thuiswedstrijden gemiddeld gezien 2,0 punten hebben gehaald. Van alle 88 edities in de competitie won AZ slechts 25%, in 23,9% van de wedstrijden werd er gelijkgespeeld. Feyenoord scoorde 187 keer en kreeg er 119 tegen.

Veel blessures bij Feyenoord

Feyenoord heeft zes dagen de tijd gehad om de selectie fit te krijgen voor het treffen met AZ. Desondanks zijn er een paar spelers met langdurig blessureleed of een schorsing. Om te beginnen: Orkun Kökçü. De aanvoerder van Feyenoord pakte vorige week zondag tegen SC Heerenveen (1-2) zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor geschorst. "Had nu de luie voetballer van paar jaar geleden moeten zijn", aldus de middenvelder na afloop van het duel met SC Heerenveen bij ESPN.

Sebastian Szymański, Gernot Trauner, Justin Bijlow en Patrik Wålemark zijn er tegen AZ hoogstwaarschijnlijk niet bij vanwege blessureleed. Wel stonden Szymański, Bijlow en Trauner afgelopen dinsdag weer op het trainingsveld, zo bleek uit beelden van de openbare training. Daarnaast zijn er nog twee andere lichtpuntjes bij de Rotterdammers: Bijlow lijkt zijn pols niet gebroken te hebben en Igor Paixão zal weer inzetbaar zijn. Wie gaat Arne Slot, door afwezigheid van zowel Kökçü als Trauner, de aanvoerdersband geven? Het antwoord op die vraag luidt als volgt: Lutsharel Geertruida.

Pascal Jansen moet keuzes maken

Ook de club uit Alkmaar kampt met het nodige blessureleed. Riechedly Bazoer, Bruno Martins Indi en Sam Beukema zijn al een tijdje geblesseerd. Daarnaast kampt Dani de Wit sinds eind januari met een voetblessure. "Heel erg balen dat ik de komende tijd ben uitgeschakeld. Ik zal er alles aan doen om zo goed en snel mogelijk weer op het veld te staan!", zo liet de aanvallende middenvelder via Instagram weten.

Ones to watch

Afgelopen weekend leverden AZ, PSV en FC Twente de meeste spelers af aan ons Team van de Week. Met twee goals en één assist tegen Excelsior (5-0) maakte AZ'er Sven Mijnans veel indruk. Dat gold ook voor linksbuiten Jesper Karlsson. Bij Feyenoord blonk Geertruida uit. Weet dit drietal zich in De Kuip wederom te onderscheiden?