Dit zijn de WK-stadions in Qatar

Het WK 2022 vindt van 20 november tot en met 18 december plaats in Qatar. Vier weken lang strijden 32 landen om felbegeerde Wereldtitel en voor het eerst wordt het kampioenschap georganiseerd door een Arabisch land. Acht stadions vormen het strijdtoneel dit WK. Maak kennis met alle stadion!

Dit zijn alle acht de stadions op het WK 2022 in Qatar!

  • Al Bayt Stadion: 60.000 toeschouwers
  • Stadium 974: 40.000 toeschouwers
  • Lusail Stadium: 80.000 toeschouwers
  • Khalifa International Stadium: 40.000 toeschouwers
  • Education City Stadium: 40.000 toeschouwers
  • Al Janoub Stadium: 40.000 toeschouwers
  • Al Thumama Stadium: 40.000 toeschouwers
  • Ahmad Bin Ali Stadium: 40.000 toeschouwers

Lees ook: Alle speelsteden van het WK 2022 in Qatar

Al Bayt Stadium: de zeeschelp in het noorden

In het noorden van Qatar, in Al Khor, ligt het Al Bayt Stadium. Het stadion, dat opvalt vanwege het assymetrische zeeschelp-ontwerp, heeft ruimte voor 60.000 toeschouwers die allen overdekt zitten. In totaal worden er negen wedstrijden gespeeld in dit stadion, waaronder de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen Qatar (dinsdag 29 november) en een van de twee halve finales (woensdag 14 december). Verder vindt hier ook de kraker tussen Spanje en Duitsland in Groep E plaats (zondag 27 november).

Stadium 974: gebouwd op zeecontainers

In Doha staat Stadium 974. Een tijdelijk stadion dat na het WK in zijn geheel afgebroken kan worden. Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers en is gebouwd op exact 974 zeecontainers. Het getal staat voor de internationale landcode van Qatar. In totaal worden er zeven wedstrijden afgewerkt in het stadion, waaronder de duels tussen Frankrijk en Denemarken in Groep F (zaterdag 26 november), Brazilië en Zwitserland in Groep G (maandag 28 november) en de achtste finale tussen de winnaar van Groep G en de runner-up uit Groep H (maandag 5 december).

Lusail Stadium: het strijdtoneel voor de WK-finale

Het Lusail Stadium staat in de gelijknamige stad ten noorden van Doha. Het stadion biedt plaats aan 80.000 bezoekers en zal het speelstadion zijn voor de finale van het WK 2022. Na het WK wordt het Lusail Stadium kleiner gemaakt tot een capaciteit van 20.000 zitplaatsen en zal het gebruikt gaan worden in een ontwikkelingsland. In totaal worden tien wedstrijden gespeeld op het WK in dit stadion, waaronder onder meer de groepswedstrijd tussen Argentinië en Mexico, een van de halve finales (dinsdag 13 december) en de finale (zondag 18 december).

Khalifa International Stadium: het decor van de troostfinale

In Doha staat ook het Khalifa International Stadium. Dit stadion bestond al voorafgaand aan het WK en heeft tijdens het toernooi een capaciteit van 40.000 toeschouwers. Het stadion is vernoemd naar de voormalige emir van Qatar, Khalifa bin Hamad Al Thani. Tijdens het WK zal Oranje haar groepswedstrijd tegen Ecuador (vrijdag 25 november) hier spelen. Daarnaast vindt hier ook de achtste finale tussen de groepswinnaar uit Groep A en de runner-up uit Groep B plaats en wordt de troostfinale hier gespeeld.

Education City Stadium: stadion bij de universiteit

Opnieuw een stadion in Doha. Dit keer gaat het om het Education City Stadium, dat vlakbij de universiteit van Qatar ligt. Het stadion heeft tijdens het WK een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Na het toernooi zal deze capaciteit gehalveerd worden. Er worden acht wedstrijden gespeeld in het Education City Stadium dit WK, waaronder de achtste finale tussen de nummer 1 uit Groep F en nummer 2 uit Groep E (dinsdag 6 december) en een van de vier kwartfinales (vrijdag 9 december).

Al Janoub Stadium: uitgebreid voor het WK

Aan de oostkust van Qatar staat het Al Janoub Stadium in Al-Wakrah. Dit stadion werd voorafgaand aan het WK al gebruikt voor voetbalwedstrijden en in de thuishaven van de plaatselijke SC. De capaciteit van het stadion is uitgebreid van 12.000 naar 40.000 zitplaatsen. Tijdens het WK worden er zeven wedstrijden gespeeld in het stadion, waaronder de achtste finale tussen de winnaar van Groep E en de runner-up uit Groep F (maandag 5 december).

Al Thumama Stadium: strijdtoneel van België en Marokko

Ten zuiden van Doha staat Al Thumama Stadium. Het stadion heeft ruimte voor 40.000 toeschouwers en is het strijdtoneel voor de eerste groepswedstrijd van Oranje tegen Senegal. In totaal worden er acht wedstrijden gespeeld in dit stadion, waaronder ook de wedstrijd tussen België en Marokko in Groep F (zondag 27 november). Daarnaast vindt hier ook de achtste finale plaats tussen de nummer 1 uit Groep D en de nummer 2 uit Groep C (zondag 4 december) en een van de kwartfinale (zaterdag 10 december).

Ahmad Bin Ali Stadium: van 25.000 naar 40.000

In de stad Al-Rayyan staat het Ahmad Bin Ali Stadium. Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Dit is speciaal voor het WK verhoogd, daar het stadion eerst 'slechts' 25.000 zitplaatsen had. Het stadion is de thuisbasis van zowel Al-Rayyan SC als Al-Kharitiyath SC. Tijdens WK worden er zeven wedstrijden gespeeld in het Ahmad Bin Ali Stadium, waaronder twee groepsduel van België, de Britse rivalenstrijd tussen Wales en Engeland (dinsdag 29 november) en de achtste finale tussen de nummer 1 uit Groep C en de nummer 2 uit Groep D (zaterdag 3 december).