UEFA-rapport uitgebracht: 'Marktwaarde van de Eredivisie geschat op 582 miljoen euro'

De UEFA publiceerde donderdag een rapport (Club Licensing Benchmarking Report) over het financiële jaar 2015. De UEFA heeft een aantal zaken over de Nederlandse competitie uitgezocht.

Zo schat de UEFA de marktwaarde van alle Eredivisie-spelers bij elkaar opgeteld op 582 miljoen euro. Nederland neemt daarmee de twaalfde positie in, achter Turkije (947 miljoen euro), Rusland (895 miljoen euro), maar ook het Championship (750 miljoen euro).

Alle Eredivisie-clubs geven bij elkaar opgeteld 272 miljoen euro uit aan spelerssalarissen. Gemiddeld is dat ongeveer 15,1 miljoen euro per club. Daarmee staat de Eredivisie op een achtse plek. Opvallend is dat de groei van dit bedrag met één procent afnam, waar dit in andere competities juist steeg.

De inkomsten in Nederland zijn nauwelijks gestegen de afgelopen zes jaar. Terwijl alle andere competities een grote groei beleven vooral dankzij grote tv-deals, groeiden de inkomsten van Nederland slechts gemiddeld met 2,7 procent over zes jaar tijd.

De Jupiler League is gemiddeld de jongste competitie van allemaal. Met een leeftijd van 23,1 jaar laat het de competitie van Litouwen achter zich. De Eredivisie complementeert de top 3, met een gemiddelde van 23,8 jaar. In landen als Engeland, Spanje en Italië ligt de gemiddelde leeftijd rond de 27 jaar.