Het boeiende verhaal van Achraf Nait: In een jaar van het NL'se amateurvoetbal naar Málaga CF

Achraf Nait staat met zijn 23 jaar pas aan het begin van zijn voetbalcarrière, toch kan de in Amsterdam geboren buitenspeler nu al terugkijken op een bijzondere loopbaan. Zo speelde hij in 2018 nog bij de amateurclub Zeeburgia, maar via Gibraltar belandde hij in Spanje, bij Málaga. Een opvallende route. Hoe kwam dit zo? Voetbalflitsen ging met hem in gesprek!

Van Zeeburgia naar Gibraltar United. Hoe kwam dat zo?

“Ik werd benaderd door Michel Salgado, ex-speler van Real Madrid (ruim 250 wedstrijden voor De Koninklijke red.). Hij was investeerder bij Gibraltar United. Salgado was erg betrokken bij de club en hij heeft mij overtuigd om aan de slag te gaan bij Gibraltar United, omdat ze met een nieuw project bezig waren. Ze wilden uit heel Europa allemaal nieuwe spelers halen en een goede vriend van hem, een investeerder uit Saoedi-Arabië, is de eigenaar van Málaga. Het mooie voor mij was: ze hadden een samenwerking, dus als je goed speelde bij Gibraltar United kon je misschien aansluiten bij Málaga. Normaal gesproken zou je niet denken dat een speler van Gibraltar United een versterking zou zijn voor Málaga, maar omdat Salgado echt wel een naam heeft in de voetbalwereld en hij bevriend is met die eigenaar kon het snel gaan.”

En dus koos Nait voor een avontuur in Gibraltar

“Ik kwam in Gibraltar terecht met een lichte blessure. Dat heeft mij drie weken gekost. Daarna kon ik pas echt intensief mee trainen. Toch had ik wel een goed seizoen met zeven goals en acht assists.”

Het zorgde ervoor dat Málaga in de winter al op de deur klopte en hem een proefperiode in Spanje aanbood.

“In de winter trainde ik mee met Málaga. Met het eerste en de beloften samen, alleen had ik nog geen contract. Het was een soort van proefperiode, maar ik had nog een contract in Gibraltar. We stonden bovenaan en we konden ons zodoende plaatsen voor de Champions League of eventueel de Europa League. En we stonden in de finale van de beker. Daarom wilde de club mij op dat moment niet laten gaan, want ik was wel nuttig voor het elftal, haha. Dus toen heb ik het seizoen daar afgemaakt en ben ik gelijk na de bekerfinale naar Málaga vertrokken.”

En dan te bedenken dat je bijna was gestopt met voetbal. Daar speelde ene Hakim Ziyech ook nog een rol in...

“Hij heeft mij overtuigd om door te gaan met voetballen toen ik voor de zoveelste keer zwaar geblesseerd was geraakt. Dan ga je toch twijfelen. De droom om profvoetballer te worden, heb ik altijd gehad, maar door blessures werd ik steeds weer teruggeworpen en moest ik weer helemaal opnieuw beginnen."

En dus ging je binnen een jaar van het Nederlandse amateurvoetbal naar het Spaanse profvoetbal

“Ik had niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Op 29 mei 2019 ging ik definitief naar Málaga, na mijn eerdere proefperiode. Daar kreeg ik een contract voor zes maanden. Dat ging heel goed. Eerst speelde ik vooral vriendschappelijke wedstrijden met het beloftenelftal. Het is natuurlijk een hoger niveau dan Gibraltar en ik was door blessures niet helemaal fit. Dus eerst hard trainen en vriendschappelijke wedstrijden spelen. Ik heb ook met het eerste elftal oefenwedstrijden tegen Sevilla en Espanyol gespeeld. Ik zat heel dicht tegen mijn officiële debuut voor het eerste aan, maar helaas mocht het niet zo zijn. In december kreeg ik ook weer last van mijn kniebanden. Ik ben wat betreft blessures een pechvogel, maar gelukkig duurde deze blessure slechts een maand.”

TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO

Toch werd je contract bij Málaga niet verlengd. Zodoende zit je sinds februari zonder club, al had het niet veel gescheeld of je had een mooie transfer naar Engeland gemaakt.

“Ik had bij Málaga een andere zaakwaarnemer dan nu, want hij heeft er destijds echt een zooitje van gemaakt. Andere clubs waren namelijk geïnteresseerd, maar dat heeft hij al die tijd verborgen gehouden. Dat vind ik best wel een laffe actie. Waarom hij dat zou doen? Dat vroeg ik me ook af, want het had voor hem ook goed kunnen zijn als ik een mooie transfer had gemaakt. Daarop schakelde ik een advocaat in en die vertelde mij dat dit vaker gebeurt. Dat zaakwaarnemers alleen kijken naar hun eigen portemonnee. Als het financieel aantrekkelijk genoeg is voor hen, delen ze het met de speler en anders houden ze hun mond. Misschien was hij bang dat als de clubs er financieel niet uitkwamen, dat ik achter zijn rug met de club verder zou onderhandelen.”

Welke clubs waren geïnteresseerd?

Norwich City en Wigan Athletic. Ik heb altijd gezegd dat ik in Spanje en Engeland wil voetballen. Dat zijn toch de twee grootste voetballanden. Mooie competities, fanatieke supporters en de faciliteiten zijn geweldig. Spanje heb ik gespeeld, dus dit was een hele mooie stap geweest. Welke clubs nu geïnteresseerd zijn? Vanuit Spanje schijnt er interesse te zijn. Elke dag hou ik nu mijn telefoon in de gaten, dus dat is erg spannend. Ik heb via Michel Salgado bij een nieuwe zaakwaarnemer getekend. Dat is een nieuw project en daar tekenen binnenkort ook grote spelers. Ik had gelijk een goede klik toen ik daar op gesprek kwam. Hij is druk bezig om een nieuwe club te vinden en kijkt of Norwich City en Wigan Athletic nog geïnteresseerd zijn.”

Tenslotte over deze vervelende coronatijd: hoe zorg je dat je fit blijft?

“In de eerste week van februari, toen het coronavirus net Spanje binnenkwam, heb ik een schema van Málaga gekregen. Met allemaal oefeningen die je thuis kunt doen en krachtoefeningen. Vlak voor de lockdown in Spanje ben ik teruggekeerd naar Amsterdam. Daar zit ik nu dus. Ik heb natuurlijk al twee maanden geen wedstrijdritme, maar dat geldt nu helaas ook voor alle andere spelers. Ik probeer iedere avond hard te lopen. Ik spreek regelmatig mijn vrienden in Spanje en die kunnen niet eens naar buiten, mogen geen wandeling maken.. helemaal niks. Het is heel extreem daar. Als je daar zonder reden naar buiten gaat, word je mishandeld door de politie en ga je gelijk mee. Dan komen wij er in Nederland nog goed vanaf. Ik moet wel zeggen: met de ramadan, die enkele dagen terug is begonnen, wordt het wel steeds lastiger. Wat ik verder doe? Ik help een vriend met een mooi project, hij is namelijk investeerder. En verder probeer ik fit te blijven en train ik veel.”