Terecht? Noorse voetbalsters gaan evenveel verdienen als hun mannelijke collega's

In Noorwegen is gelijkheid tussen man en vrouw één van de belangrijkste ijkpunten van hun maatschappij. Daarom heeft de Noorse voetbalbond NFF zaterdag bekend gemaakt dat voetbalsters evenveel betaald krijgen als voetballers voor hun gespeelde interlands. 

Het salaris van de voetbalsters verdubbelt door deze maatregel; speelsters als Maren Mjelde en Caroline Graham Hansen gaan nu 640.000 euro per jaar verdienen in plaats van 330.000 euro. En dan te bedenken dat ze dit alllemaal te danken hebben aan de mannelijke internationals van Noorwegen, die vrijwillig een deel van hun commerciële inkomsten afstaan aan hun vrouwelijke collega's. 

"Dit gebaar is goed voor het land"

Joachim Walltin, voorzitter van de spelersvakbond, hoop dat er meer landen gaan volgen: "Noorwegen is een land waar gelijke rechten voor vrouwen en mannen hoog in het vaandel staan", zegt Walltin tegen de BBC. “Dit gebaar is goed voor het land, maar ook voor de sport. Voor de vrouwen maakt de verhoging van het salaris een groot verschil. Sommigen werken of studeren naast hun voetballoopbaan. Daarnaast is het voor de speelsters belangrijk om te voelen dat ze op gelijke voet staan."

Voetbalster Caroline Graham Mansen bedankt het mannenteam voor de steun