Zes verbeterpunten voor Oranje na afloop van de wedstrijd tegen Noorwegen

Het Nederlands elftal wist niet te overtuigen in het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen. Erling Haaland opende de score namens de Noren en Davy Klaassen bepaalde de eindstand op 1-1. Het spel in de eerste wedstrijd onder Louis van Gaal leek nog erg veel op het Oranje onder Frank de Boer. Zaterdag staat de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro op het programma. In aanloop naar die wedstrijd moet nog een hoop veranderen, dit zijn zes zaken die er beter kunnen.

1. Meer creativiteit

Frenkie de Jong steekt met kop en schouders boven het middenveld van Oranje uit. De 24-jarige middenvelder strooit met goede passes en dribbelt met gemak zijn mannetje uit. Bij de rest van het middenveld ontbreekt deze creativiteit. 

2. Snelheid in de aanval

Waar Noorwegen vaak gevaarlijk werd in de counter duurde het bij Oranje veel langer voordat de bal in de vijandelijke zestien was. De bal ging te vaak in een welbekende 'U-vorm' het veld rond. Steeds van de vleugelaanvaller, via het middenveld, naar de andere vleugelaanvaller.

3. Hoog druk zetten

Nederland gaf het Noorse elftal te veel ruimte. Daarom kwamen de Noren er steeds gemakkelijk doorheen. Door hoog druk te zetten worden de ruimtes kleiner en kan de ploeg van Van Gaal meer controle krijgen over de wedstrijd.

4. Beter wisselbeleid

In de allerlaatste seconde van de wedstrijd miste Dezel Dumfries dé kans om Oranje naar de overwinning te schieten. Een minuut eerder kwam de rechtsback pas het veld in. Dumfries heeft tijdens het EK zijn aanvallende waarde bewezen, maar moest nu ruim negentig minuten vanaf de bank toekijken. Ook werden er door Van Gaal maar twee wissels toegepast.

5. Geen buitenspel opheffen

Bij de 1-0 van Erling Haaland stond Cody Gakpo ruim vijf meter achter de laatste linie. Hij hief geen buitenspel op, maar het scheelt een voetbeweging en dan was de aanvaller wél de boosdoener. Het is dus van groot belang dat spelers in dit soort situaties de laatste linie van de verdediging aanhouden.

6. Spelen met vijf verdedigers

Aanstaande zaterdag zit Matthijs de Ligt weer bij de selectie. De verdediger was nog geschorst na een rode kaart die heel Nederland niet snel meer vergeet, hij pakte deze kaart namelijk in de achtste finale van het EK. Met De Ligt terug in de selectie kan Nederland, voor het eerst in een hele lange tijd, met Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij centraal spelen. Met twee snelle verdedigers op de backpositie staat Nederland achterin weer als een huis.