Africa Cup: Sangaré en Hallèr blinken uit bij flitsend Ivoorkust

Ivoorkust staat vandaag in de halve finales van de Africa Cup 2021. Tot nu toe verloren de Ivorianen geen enkele wedstrijd, de enige wedstrijd die niet gewonnen werd was in de groepsfase tegen Sierra Leone. Twee sleutelspelers voor de Ivorianen zijn Ibrahim Sangaré en Sèbastien Haller, de twee Eredivisionisten zijn in topvorm op het toernooi. Woensdag speelt Ivoorkust om een plekje in de finale tegen Egypte.

Titelfavorieten

De Oliftanten, zoals de bijnaam luidt van het Ivoriaanse voetbalteam, werden voorafgaand aan het toernooi al gebombardeerd tot één van de titelfavorieten voor de Africa Cup. Op papier heeft het, met bekende namen als Haller, Sangaré, Franck Kessiè en Wilfried Zaha, een sterke selectie. Maar ook op het veld vallen de prestaties tot nu toe niet tegen. In de groepsfase werd niet verloren. In de eerste ronde oogde het spel wat matig, maar werd wel met 1-0 gewonnen van Equatoriaal-Guinea. Na het gelijkspel tegen Sierra Leone (2-2) leek het nog even spannend te worden voor de ploeg in het oranje, maar na een overtuigende zege op titelhouder Algerije (3-1) lijken de Ivorianen op koers voor een finaleplek.

Eredivisionisten in topvorm

Twee spelers die van groot belang zijn bij de successen van Ivoorkust tot nu toe zijn Sangaré en Haller. De twee Ivorianen, die in Nederland rivalen zijn bij Ajax en PSV staan beide op één goal en een assist in het toernooi waarin doelpunten vrij zeldzaam zijn. De goal van Sangaré was van grote schoonheid. De Ajax-spits kreeg op zijn beurt een haarfijne pass van Wilfried Zaha en volleerde deze feilloos langs de doelman van Sierra Leone. 

Maar ook bij de internationale ploeg blijft de rivaliteit bestaan, zo hebben beide Eredivisionisten de topper tussen PSV en Ajax aandachtig bekeken vanuit hun hotelkamers. "Bij ieder doelpunt ging ik naar zijn kamer toe om het te vieren", vertelde Haller in gesprek met ESPN

De strijd om een plek in de finale

Sangaré en Haller kunnen woensdag weer aan de bak. Om 17.00 uur speelt Ivoorkust tegen Egypte om een plekje in de finale van de Africa Cup. Bij een overwinning plaatsen de Ivorianen zich voor de vijfde keer voor de finale van het toernooi. Twee van die eerdere finale's werden gewonnen door Ivoorkust.