Slecht nieuws voor Donny van de Beek en co: 'Everton krijgt puntenaftrek'

Het avontuur van Donny van de Beek bij Everton loopt nog niet zoals gehoopt. Everton is na 25 wedstrijden met 22 punten op plek 17 terug te vinden. Daarmee staat het slechts vijf punten boven hekkensluiter Norwich City, dat wel twee extra wedstrijden heeft gespeeld. De paniek in Liverpool dreigt groter te worden, Everton krijgt namelijk mogelijk te maken met puntenaftrek.

Financiële wanorde

Dit heeft alles te maken met de financiële puinhoop waarin Everton in zit verwikkeld. Volgens The Daily Mail mogelijk een boete en puntenaftrek krijgt. In afgelopen drie jaar heeft de club een totaalverlies van 312 miljoen euro geleden, wat 186 miljoen meer is dan is toegestaan. Een club mag volgens de FFP over een periode van drie jaar 'slechts' 126 miljoen noteren.

Everton wil in gesprek met de Premier League, vanwege de invloed die de coronapandemie op de club had. Eerder werd door de competitieleiding nog besloten om de financiële beoordeling eenmalig met een jaar te verlengen. Het verbreken met de Russische miljardair Alisher Usmanov helpt ook niet mee. Over de afgelopen twee transferperiodes maakte Everton nog een winst van 6,5 miljoen euro.

Degradatiestrijd Premier League

Everton heeft na 25 wedstrijden slechts 22 punten behaald. Dat is slechts één punt meer dan nummer 18 Burnley, dat na 26 wedstrijden op 21 punten staat. De twee andere clubs die op rechtstreeks degraderen staan, zijn Watford (19 uit 27) en Norwich City (17 uit 27). In de Premier League degraderen de nummers 18, 19 en 20 rechtstreeks naar de Championship.