Alle records van Oranje

Oranje bestaat sinds 1905. Talloze namen hebben door de geschiedenis heen minuten gemaakt voor het Nederlands elftal. Maar hoe zien de records eruit? Welke speler maakte het snelste doelpunt, wie was de jongste debutant en wie pakte de snelste rode kaart? Voetbalflitsen komt met een overzicht van alle records van Oranje.

Grootste overwinning Oranje

De grootste overwinning van Oranje ooit, dateert van 2 september 2011. San Marino wordt in een EK-kwalificatiewedstrijd over de pijnbank gelegd: Nederland wint met 11-0.

Grootste verliespartij Oranje

De grootste nederlaag van Oranje was op 21 december 1907. In een vriendschappelijk duel tegen de amateurs van Engeland werd er met liefst 12-2 verloren.

Topscorer aller tijden Oranje

Robin van Persie is de topscorer aller tijden van Oranje. De spits wist 50 keer doel te treffen in 102 interlands namens het Nederlands elftal.

Meeste wedstrijden Oranje

Wesley Sneijder is de speler die het vaakst het shirt van het Nederlands elftal droeg. De middenvelder kwam in totaal 134 keer uit voor Oranje.

Snelste doelpunt Oranje

Het snelste doelpunt ooit van Oranje staat op naam van Phillip Cocu. De verdediger wist al na 45 seconden het net te vinden in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië op 26 maart 2005.

Snelste gele kaart Oranje

Wie de snelste gele kaart ooit pakte namens Oranje, is moeilijk te achterhalen. Wel pakte Jordan Teze in een treffen in de Nations League tegen Wales in juni 2022 de snelste gele kaart ooit namens een Oranje-debutant. Al na drie minuten had Teze een gele kaart te pakken.

Snelste rode kaart Oranje

In oktober 1985 werd Wim Kieft al na vier minuten van het veld gestuurd na een opstootje met de Belgische speler Frank Vercauteren. Hij vestigde hiermee het record van snelste rode kaart in Oranje.

Jongste debutant Oranje

Jan van Breda Kolff werd op 2 april 1911 de jongste debutant ooit in Oranje. Hij mocht met een leeftijd van 17 jaar en 74 dagen aantreden tegen België.

Oudste debutant Oranje

Sander Boschker mocht met een leeftijd van 39 jaar en 256 dagen aantreden in de wedstrijd tussen Nederland en Ghana op 1 juni 2010. Hij werd hiermee de oudste debutant en ook meteen oudste basisspeler ooit in Oranje. 

Jongste doelpuntenmaker Oranje

Jan van Breda Kolff werd op 2 april 1911 de jongste debutant ooit in Oranje en eveneens de jongste doelpuntenmaker ooit. Hij scoorde met een leeftijd van 17 jaar en 74 dagen tegen België.

WK-records

Ook op de WK's waaraan Nederland deelnam, werden er bijzondere records en cijfers neergezet.

Grootste zege op een WK Oranje

Nederland vestigde op het WK van 1998 een record door Zuid-Korea met 5-0 te verslaan. Het is tot op heden de grootste zege op een WK ooit van Oranje.

Grootste nederlaag op een WK Oranje

De grootste nederlaag op een WK dateert van het WK 1938. Na verlenging wordt er met 0-3 verloren van Tsjecho-Slowakije.

WK-topscorer aller tijden Oranje

Johnny Rep is de WK-topscorer aller tijden van Oranje. Hij wist zeven keer het net te vinden.

Snelste WK-doelpunt Oranje

Johan Neeskens scoorde het snelste doelpunt op een WK ooit namens Oranje. Dit deed hij in de WK-finale van 1974. Al na 2 minuten wist Neeskens het net te vinden.

Het WK 2026 is het eerstvolgende grote toernooi dat gaat plaatsvinden. Dit is alles wat je moet weten over het WK 2026.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers