Iraanse voetbalteam tijdens het WK bedreigd: "Geen statement, anders komen jullie vast te zitten"

Iran hield voorafgaand aan het openingsduel tegen Engeland (6-2, verlies) een stil protest door als volledige selectie niet mee te zingen met het volkslied. Voorafgaand aan het duel met Wales werd er door diverse spelers wel meegezongen met het volkslied en dat heeft volgens oud-international Reza Ghochannejhad alles te maken met een bedreiging van het Iraanse regime die werd afgegeven aan het nationale voetbalelftal.

Tijdens de uitzending van Op1 op de NPO gaat het over de situatie van Iran en het statement van de nationale voetbalploeg tijdens het WK. Hierin wordt het verschil benoemd bij de volksliederen en vertelt Ghoochannejhad vervolgens wat hij van bronnen binnen de selectie gehoord heeft. De oud-international van Iran vertelt vervolgens dat hem is verteld dat de Iraanse nationale ploeg op de vingers is getikt door het regime: "Na de eerste wedstrijd is het regime heel erg geschrokken en zij zijn uiteindelijk in het hotel geweest na de wedstrijd", begint Ghoochannejhad, die vervolgens onthult dat er serieuze dreigementen zijn geuit naar de spelers van Iran toe wanneer er toch besloten zou worden om tegen Wales opnieuw niet mee te zingen met het volkslied of een ander statement te maken tegen het regime: "Er is gezegd dat zij dan vast komen te zitten na het WK", aldus de oud-international.

Tekst gaat verder onder het Twitter-bericht

Bekende Iraanse voetballer opgepakt

Tussen de eerste en tweede groepswedstrijd van Iran heeft het regime uiteindelijk daad bij het woord gevoegd en pakte het Voria Ghafouri op, omdat deze voetballer kritiek uitte op de overheid van Iran. De speler, die nog samenspeelde met Ghoochannejhad, wordt beschuldigd van 'het verspreiden van propaganda tegen de staat en het beledigen en aantasten van de reputatie van het nationale voetbalteam'. Hij werd na de training van zijn club meegenomen door de autoriteiten en volgens Ghoochannejhad is dit een duidelijke waarschuwing voor de Iraanse selectie: "Hij is geen politicus. Hij komt gewoon op voor de rechten van de mens, voor meer vrijheid voor vrouwen. En hij is twee dagen voor de wedstrijd tegen Wales opgepakt om hen af te schrikken", stelt de oud-international van Iran, die concludeert dat de Iraanse nationale ploeg echt 'in een spagaat' zit: "Van beide kanten kunnen ze niks goed doen", aldus Ghoochannejhad.