Van Marwijk over De Ligt: ''Zou hem waarschijnlijk ook hebben geselecteerd''

Van Marwijk over De Ligt: ''Zou hem waarschijnlijk ook hebben geselecteerd''

De uitnodiging van bondscoach Danny Blind aan de 17-jarige Matthijs de Ligt voor het Nederlands elftal, deed nogal wat stof opwaaien. De talentvolle Ajacied zou veel te snel bij Oranje gehaald zijn. Bert van Marwijk begrijpt de keuze van Blind voor De Ligt wel.

''Als ik Danny Blind was, had ik Matthijs de Ligt waarschijnlijk ook geselecteerd,'' vertelt de Oud-bondscoach in gesprek met het Algemeen Dagblad. ''Achteraf is het altijd makkelijk, en dit soort keuzes ontstaan meestal niet uit luxe. Wij hadden destijds amper opties op de linksbackpositie, kort nadat Giovanni van Bronckhorst was gestopt. Willems was jong, maar ook heel goed.''

Foppe de Haan, voormalig bondscoach van Jong Oranje, vindt dat je zo'n jonge speler voorzichtig moet worden gebracht. ''Hun status verandert van de ene op de andere dag. Ze krijgen enorm veel aandacht, iedereen wil wat van ze. Jongens zoals Tete en Riedewald zitten nu op de bank, Riechedly Bazoer is zelfs al vertrokken bij Ajax. Je kunt je afvragen of het die jongens geholpen heeft dat ze meteen zo hoog op het paard werden gezet. Iedereen kent het Royston Drenthe-verhaal inmiddels, en dat was een jongen op zichzelf natuurlijk. Toch geldt: als je gaat zweven, ben je gezien,'' aldus de 73-jarige Foppe de Haan.