Oranje Leeuwinnen krijgen hogere financiële vergoedingen: "Gevoel van waardering voor onze prestaties"

De KNVB en de Oranje Leeuwinnen zijn tot een akkoord gekomen wat betreft de verhoging van de financiële vergoeding. De nieuwe overeenkomst zal tot het WK van 2019 doorlopen. 'Het doet recht aan de indrukwekkende prestaties en populariteit van de dames', zo meldt de KNVB op hun website. De tot op heden geldende beloningen worden verveelvoudigd, zodat de dames zich meer op hun sport kunnen focussen.

"Onze Leeuwinnen verdienen dit gewoon"
KNVB-directeur verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, Jan Dirk van der Zee, is tevreden over de deal: "Onze Leeuwinnen verdienen dit gewoon. Het is een erkenning voor de positie die de vrouwen tegenwoordig innemen. Dat was het uitgangspunt van de bond, maar ook dat het niveau van het Nederlandse vrouwenvoetbal naar een hoger niveau kan worden getild."

"De Leeuwinnen zijn financieel naar topsportniveau getrokken"
Niet alleen de deal geeft Van der Zee voldoening, ook de manier waarop het gedaan is: "Het is netjes gedaan, met hooguit wat druk in de media. Er was begrip over en weer. Het doet ons ook goed dat de Leeuwinnen niet alleen qua topsportfaciliteiten, maar ook financieel naar een topsportniveau zijn getrokken."

"Deze overeenkomst geeft het gevoel van waardering voor wat we hebben gepresteerd"
De speelsters zelf zijn uiteraard enthousiast over de hogere vergoedingen: "Het is fijn dat we na een tijd onderhandelen een akkoord hebben bereikt", zegt Lieke Martens. "Deze overeenkomst geeft het gevoel van waardering voor wat we hebben gepresteerd. Buiten het veld zijn er tegenwoordig veel randzaken, maar ik ben blij dat deze is opgelost. Dan kunnen we het in ieder geval weer over voetbal hebben en laten zien hoe goed we zijn."

Tekst gaat verder onder de foto

"Soms waren er pittige discussies"
Ook Vivianne Miedema, die eerder veelvuldig het woord nam in de media, is tevreden met de uitkomst: "Er zijn een aantal gesprekken gevoerd met de KNVB, met soms pittige discussies, maar we zijn blij met het akkoord dat er nu ligt en we gaan ons best doen er weer een succesvol jaar van te maken."

Bekijk hieronder het verhaal rondom het succesvolle EK van de Leeuwinnen: