Overzicht: Spelers die in een wedstrijd het meest wisten te scoren

Johan Cruijff verrijkte het Nederlandse voetbal niet alleen met zijn gigantische liefde voor het spel op het veld, maar ook in verschillende analyses. "Als je de bal niet hebt, ken je niet scoren" en "Je moet altijd zorgen dat je meer scoort dan je tegenstander" waren uitspraken van het voetbalicoon. Voetbalflitsen dook in het archief als het gaat om doelpuntenmakers.

Speler met de meeste doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd

Het record van de meeste aantal doelpunten in één Eeredivisie-wedstrijd staat op naam van Afonso Alves. De Braziliaanse spits scoorde in dienst van sc Heerenveen maar liefst zeven doelpunten in één wedstrijd. Heracles Almelo was in 2007 het slachtoffer in een met 9-0 verloren wedstrijd. Was dat ook het meest bijzondere moment van het duel? Nee. Trainer Gertjan Verbeek haalde de goalgetter in de slotase vroegtijdig naar de kant zonder daar iemand voor terug te brengen.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Feyenoorder met de meeste doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd

Nico Jansen is de Feyenoord-speler met het meeste aantal treffers in 90 minuten. De centrumspits was in een thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem namelijk vijf keer trefzeker in een wedstrijd die met 7-0 gewonnen werd. Het duel speelde zich af in seizoen 1976-1977. Hij evenaarde daarmee zijn record van twee seizoenen daarvoor, toen hij vijf treffers maakte voor FC Amsterdam.

Ajax-speler met de meeste doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd

Dit record wordt gedeeld door twee spelers: Marco van Basten en Johan Cruijff. De twee mannen waren namelijk onder contract bij Ajax allebei goed voor zes doelpunten in één wedstrijd. Cruijff was in 54 minuten zes maal de doelpuntenmaker tijdens een thuiswedstrijd tegen AZ, terwijl Van Basten hetzelfde presteerde tegen Sparta Rotterdam. Hij had er echter iets korter voor nodig, want dat aantal stond na 45 minuten al op het scorebord.

PSV-speler met de meeste doelpunten in een Eredivisie-wedstrijd

Donyell Malen is de meest recente speler met het hoogste aantal treffers in één wedstrijd van een ploeg uit de traditionele top-3. De aanvaller scoorde in seizoen 2019-2020 vijf goals in een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Daardoor was de aanvaller voor ieder doelpunt van de avond verantwoordelijk.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Oranje-international met de meeste doelpunten in een interland

Officieel of niet, maar dit record staat op naam van John Bosman en dat dateert uit 1988. Het Nederlands elftal speelde een kwalificatieduel tegen Cyprus, maar na een harde knal met een 1-0 tussenstand werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Het record is nooit officieel door de UEFA erkend, maar Bosman was wel vijf keer trefzeker tegen Cyprus. De 8-0 stand werd uiteindelijk ongeldig verklaard. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Oranje-international met de meeste doelpunten op Europese eindtoernooien

Dennis Bergkamp is de speler met de meeste treffers in én voor Oranje op Europese eindtoernooien. Hij scoorde tien keer in 79 officiële interlands. Op het EK van 1992 scoorde Bergkamp drie keer. Datzelfde herhaalde hij op het WK van 1994, waarin hij ook drie keer het net wist te vinden. Op het EK van 1996 scoorde hij alleen tegen Zwitserland, om op het WK Voetbal van 1998 weer drie goals te maken. De mooiste? Tegen Argentinië natuurlijk.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Speler met meeste doelpunten in een wedstrijd in de Champions League 

Dit record wordt, net als het meeste aantal doelpunten in een Eredivisie-duel voor Ajax, gedeeld. Ditmaal door drie personen. Lionel Messi presteerde het namens FC Barcelona om vijf keer het net te vinden in een UEFA Champions League-duel tegen Bayer Leverkussen. De eerste plek deelt de Argentijn met Luiz Adriano, die in dienst van het Oekraïense Sjachtar Donetsk ook vijf doelpunten voor zijn rekening nam tegen Bate Borisov. Erling Haaland deed het tegen RB Leipzig en is daardoor de derde voetballer met vijf treffers in de UEFA Champions League. 

Nederlandse speler met meeste doelpunten in de UEFA Champions League

De vijf Nederlanders met de meeste treffers in het miljardenbal zijn in totaal goed voor 170 doelpunten. De koploper van het rijtje is Ruud van Nistelrooij, die 56 keer kon juichen na een doelpunt in de UEFA Champions League. Het podium wordt verder gevuld met Arjen Robben op de tweede plek (31) en Patrick Kluivert heeft het brons in handen (29). Roy Makaay scoorde hetzelfde aantal en heeft daarmee eigenlijk een gedeelde derde plek, terwijl Robin van Persie met een aantal van 25 goals net buiten de boot valt.

Ajacied met de meeste doelpunten in één Europees duel

Het record staat op naam van Soren Lerby én Marco van Basten. Dat ging verre van recent de boeken in, want de Deen scoorde in 1979 vijf keer in een duel in De Meer. Omonia Nicosia was de tegenstander van de Amsterdammers en dat werd in Nederland met 10-0 over de knie geworpen. Lerby had zijn hattrick voor het rustsignaal al binnen, maar was ook na rust twee keer trefzeker. Van Basten scoorde vijf goals in de 14-0 zege op de Noord-Ieren van Red Boys Differdange.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

PSV’er met de meeste doelpunten in Europa

In het seizoen 2023-2024 vond een wisseling van de wacht plaats als het gaat om dit record. Luuk de Jong pakte namelijk met zijn benutte strafschop in de achtste finale tegen Borussia Dortmund de koppositie af van Ruud van Nistelrooij. De teller van De Jong staat nu op negen doelpunten, terwijl Van Nistelrooij er acht maakte in het rood-wit. Romario (7) staat op de derde plek en voor Arnold Bruggink en Phillip Cocu is geen podiumplaats weggelegd met een aantal van vijf doelpunten.

Speler met de meeste doelpunten in een WK-wedstrijd

Dit record staat op naam van niemand minder dan Erling Haaland. De spits van Manchester City veroverde via Red Bull Salzburg en Borussia Dortmund de voetbalwereld, maar was ook als jeugdinternational van Denemarken al veelvuldig trefzeker. Met de O20 van Denemarken scoorde hij negen doelpunten tegen de leeftijdsgenoten van Honduras, die met 12-0 verloren. 

Speler met de meeste doelpunten in een interland

Bij de interland tussen Australië en Amerikaans-Samoa moest de scheidsrechter zijn boekje volledig gebruiken, want er vielen 31 doelpunten, 0-31. In totaal scoorde Archie Thompson bijna de helft van dat bizarre aantal, maar zijn teller stopte bij dertien treffers. Een record dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer uit de boeken geschoten zal worden in de toekomst.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Speler met de meeste doelpunten in één KKD-duel

Johan Voskamp is de speler met het meeste aantal goals in een wedstrijd op het tweede niveau van Nederland. In dienst van Sparta Rotterdam maakte de centrumspits acht doelpunten in 68 wedstrijden. Dat lukte hem in een thuiswedstrijd tegen Almere City FC. Het treffen eindigde in 12-1.

Speler met de meeste doelpunten in één KNVB beker-duel

Het record dat gevestigd is in seizoen 1958-1959 is daarmee ook direct het oudste record van deze lijst. Het staat op naam van een NAC Breda-speler, namelijk Leo Canjels. De Nederlander speelde ooit met de Brabantse club tegen VV Dongen en daarin scoorde hij zeven treffers in totaal. De wedstrijd eindigde sowieso in een monsterscore, want het werd 18-1.

Speler met de meeste doelpunten in Klassieker

Een ras-Ajacied met het meeste aantal doelpunten in verschillende Klassiekers. Zijn naam is Sjaak Swart en hij scoorde in totaal achttien keer tegen aartsrivaal Feyenoord. Cor van der Gijp volgt hem met veertien treffers. Piet van Reenen en Jari Litmanen delen de derde plek met twaalf treffers, Ruud Geels en Henk Groot waren allebei elf keer trefzeker en op plek vijf staan vier spelers. Marco van Basten, Johan Cruijff, Jaap Barendrecht en Klaas-Jan Huntelaar deden namelijk negen keer een duit in het zakje.

Meeste doelpunten in een wedstrijd

Overzicht van de meest doelpuntrijke wedstijden in het voetbal.