Oranje bereidt zich voor op alle scenario's: "Het gaat erom dat je een routine ontwikkelt hoe je een strafschop neemt"

Het Nederlands elftal sloot de groepsfase op het WK in Qatar af als groepswinnaar en daardoor wacht aanstaande zaterdag de Verenigde Staten in de achtste finale van het eindtoernooi. Marten de Roon gaf prijs dat Louis van Gaal tijd had ingepland om te oefenen met het nemen van strafschoppen. 

Volgens veel voetbalfans is een strafschoppenserie een 'loterij', maar Louis van Gaal wil zorgen dat zijn ploeg optimaal voorbereid is op een beslissing vanaf elf meter. De Roon, middenvelder van Atalanta Bergamo en Oranje, laat tijdens het persmoment van donderdag doorschemeren dat er tijdens de training geoefend is op penalty's. In Italië scoorde de Nederlander twee van de drie strafschoppen.

"Volgens mij heeft iedereen erop getraind. Omdat je weet dat het zomaar kan gebeuren en de trainer heeft ons dat maanden geleden al meegegeven. De laatste interlandperiodes hebben we tijdens trainingen ook al af en toe strafschoppen genomen", aldus de controleur. Zaterdagmiddag om 16:00 Nederlandse tijd speelt Oranje tegen de VS. "De druk van het nemen van een penalty op een WK kan je natuurlijk nooit simuleren. Het gaat erom dat je een routine ontwikkelt hoe je een strafschop neemt", besluit hij.