Van de Beek looft Ajax-beleid: "Zo wordt de hoofdprijs niet betaald"

Van de Beek looft Ajax-beleid: "Zo wordt de hoofdprijs niet betaald"

Donny van de Beek vindt dat Ajax een goede slag slaat door steeds vaker jonge spelers uit het buitenland naar Amsterdam te halen. Dat vertelt de middenvelder tegenover Voetbal International.

"Die combinatie heb ik ook ervaren, maar eigenlijk vind ik dat wel slim beleid", legt Van de Beek uit. "Doordat Ajax buitenlandse spelers al op jonge leeftijd naar Amsterdam haalt, hoeven ze niet de hoofdprijs te betalen. Daarnaast zorgt het voor extra concurrentie."

"Natuurlijk moeten die spelers wel een meerwaarde hebben. In mijn jeugd gold dat voor Václav Cerny. Hij kwam vanuit Tsjechië al geregeld meetrainen en vanaf zijn zestiende kwam hij voor vast over naar Ajax. Door die handelswijze was Ajax andere clubs te snel af."

Veel nationaliteiten
Er zitten momenteel maar liefst negen spelers uit het buitenland in Ajax A1 en zijn er twee spelers met een buitenlands paspoort. "Zoveel nationaliteiten heb ik niet meegemaakt in mijn tijd. Wel heb ik jongens als Anwar El Ghazi, Ricardo Kishna, Andre Onana, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg op late leeftijd bij de club zien komen. Zij hebben allemaal het eerste elftal gehaald, dus dat geeft wel aan dat het volgens mij wel een goede strategie is", aldus Van de Beek.