'Eredivisie-voetballer verdacht van matchfixing met gele kaart'

Volgens de NOS wordt een voetballer uit de Eredivisie verdacht van matchfixing. De speler zou bewust een gele kaart hebben gepakt, zodat hij of anderen geld kon verdienen met gokken. Zelf geeft de speler aan nergens van te weten.

De NOS weet na onderzoek te melden dat een gokker met drieduizend euro inleg op de vermeende gele kaart, zo'n dertienduizend zou hebben verdiend. Twee andere gokkers zonder er zo'n duizend euro mee hebben verdiend. Het nieuwsmedium geeft aan te weten om welke speler, gele kaart en verdachte gokpatronen het gaat, maar wil deze informatie niet vrijgeven.

Matchfixing in Eredivisie

Na meldingen van verschillende internationale gokpartijen dat er een verdacht patroon was na een Eredivisiewedstrijd, ging de politie op onderzoek uit en kwam de gele kaart aan het licht. Het zou zo de eerste vorm van spotfixing in Nederland zijn. Dit is een vorm van matchfixing, waarbij opzettelijk een handeling in een wedstrijd wordt verricht om geld te verdienen.

De gele kaart waar het om gaat wordt door de NOS als opvallend beschreven. ‘Een speler die het hele seizoen nog geen gele kaart heeft gekregen, vloert een tegenstander ver buiten zijn eigen strafschopgebied zonder dat er direct gevaar is. Het is een overtreding waar in de regel geel voor wordt gegeven.’ De speler gaf aan het een onhandige en onnodige overtreding te vinden, maar is zich zelf van geen kwaad bewust: “Ik heb wel eens gekkere overtredingen gemaakt.”

Gele kaarten

Doordat er relatief weinig op gele kaarten wordt gewed, viel het op dat meerdere personen hoge bedragen op de kaart zetten. En er is nog een ding opvallend meldt de NOS. ‘Het meest opvallende gokgedrag komt van een fanatieke voetbalsupporter die niet ver bij de speler vandaan woont. Op sociale media deelt hij verschillende gemeenschappelijke vrienden met de voetballer.’ Volgens de voetballer ligt dit anders en geeft hij zelfs aan de man nog nooit te hebben gezien.

Bookmaker

Voor de desbetreffende wedstrijd had de gokker bij een buitenlandse bookmaker vijf keer kort achter elkaar gewed dat de voetballer geel zou pakken. In totaal zou het gaat om een inleg rond de drieduizend euro. Over het winnen van 13 duizend euro kijkt de gokker niet op. In gesprek met de NOS zegt deze: “Meestal verlies ik, en dan staan jullie niet voor mijn deur.”

Feyenoord-doelman vertrekt